”Det kan leda till elitskolor”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska föräldrar i Malmö välja vilken grundskola som deras barn ska gå i, när de börjar förskoleklass eller i ettan.

– Jag känner mig kluven till det här att man får välja, om det är bra eller dåligt. Kan alla föräldrar känna sig lika pålästa om vilka skolor som är bra? Det kan ju leda till elitskolor, att vissa bara väljer vissa skolor, säger Linda Herkel, förälder till två små barn i Malmö.

Ett gigantiskt pussel väntar grundskoleförvaltningen i Malmö. Tidigare har barnen automatiskt placerats på skolan närmast hemmet.

–  Idag har vi upptagningsområden i Malmö stad, men vi vet att det finns många som inte får plats på den skola som de tillhör. Då är det här ett sätt att ta hänsyn till alla barnets skolor i närheten, säger Anna Berglund, enhetschef för centrala skolplaceringsenheten i Malmö.

Relativ närhet avgör

Föräldrar ska rangordna tre skolor, men det är antalet platser och den relativa närheten som avgör vilken skola barnen hamnar i. Om två elever valt samma skola så är det eleven som har längst till skolor i närheten som får plats på sin valda skola.

– Bra skolor kommer få många elever. Många föräldrar kommer vilja ha sina barn där. De som kallas dåliga skolor kommer att ha mindre kö, säger föräldern Besart Balaj som har en treårig son.

– Den frågan är jättespännande. Vi vet inte hur det kommer att se ut, men vi vet av erfarenhet att många vill ha en skola nära hemmet där man bor. Det kommer att bli ett bra underlag för oss som förvaltning att titta på, vad väljer man, vad väljer man inte, säger Anna Berglund.

Många får sina val

Om föräldrar inte väljer skola så placeras barnet på en av Malmös kommunala skolor som har platser kvar. För att så många som möjligt ska göra skolvalet har informationen översatts till flera språk. 

– Tittar man på andra kommuner som har gjort skolval så är det väldigt stor andel som får något av sina val, säger Anna Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.