Tre personer dödades och två andra skadades efter skottlossningen på Drottninggatan i centrala Malmö på måndagen. Foto: TT

Efter dådet i Malmö: ”Det här är något som skett i desperation”

Uppdaterad
Publicerad

Dödskjutningen i Malmö krävde tre liv. Maher Turkie, från organisationen No2crime, anser att synen på unga kriminella behöver ändras.

– Människor som är kriminella är inte onda, säger han.

Maher Turkie har själv en kriminell bakgrund. Han driver organisationen No2crime och föreläser i syfte att stoppa ungas bana in i ett kriminellt liv. Efter masskjutningen i Malmö, som krävde tre liv, vill han att samhället går samman mot gängvåldet.

– Det här är inga kända gäng. Det här är något som skett i desperation, säger Maher Turkie.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Själv valde han bort den kriminella banan. Men den är enkel att trilla in på, berättar han.

– Människor som är kriminella är inte onda. De har bara gjort ett val i en värld där det inte finns några andra val än att bli kriminell.

”Vad vet en kille som är 17 år om ansvar?”

Om man är född i en familj där det finns ekonomisk utsatthet kan allt börja kännas hopplöst om man redan som ung döms för ett brott – oavsett om det handlar om ett grovt brott eller om en stulen cykel, menar Maher Turkie. Om man dessutom stämplas som ond när man dömts kan detta leda till en ännu större känsla av hopplöshet.

– En kriminell är också en människa, han är också rädd. Om någon kommer och säger att hen ska döda dig så tänker du kanske att det gäller att döda eller bli dödad. De känner att de inte har några andra val än att fortsätta vara kriminell.

Men har man inget eget ansvar att ta sig ur den här banan?

– Men vad vet till exempel en liten kille som är 17 år gammal om ansvar? Om han kör mot rött och hamnar i polisens register och sedan är stämplad som ond tänker han kanske att det inte finns någon återvändo. Man kan inte tänka att de här personerna bara är onda, utan man måste tänka vad man kan göra för att hjälpa och få de här människor ut det här.

Om man mördat någon då?

– Det är en annan sak, det finns människor som är psykopater. Att mörda, att våldta – det är oacceptabelt. Men man måste komma ihåg att det finns de som känner att de kommer döda eller bli dödade. Man har inget att förlora. Så ser läget ut idag.

”Måste ändra ungas inställning till kriminella”

Han säger att det krävs en tydlig förändring från toppen av samhället och att gemene man måste ändra sin inställning till unga kriminella för att komma till bukt med problemet.

– Låt oss tillsammans göra skillnad. När det blir grupperingar så blir det krig. När det blir rasism blir det krig.

Maher Turkie, på organisationen No2crime. Foto: SVT

– Jag lever på att någon äntligen uppskattar mig. Och det är det som behövs för att få unga att ta sig ur detta.

Måndagens gängkriminella uppgörelse som krävde tre liv har skakat Malmö. Enligt experter är det ett av de värsta skottdåden på 30 år. Efter dådet på Drottninggatan i Malmö samlades anhöriga, vänner och familj till offren, vid mordplatsen.

Maher Turkie var på plats för att visa sitt stöd, att trösta och informera. Han sände live på Facebook under den inofficiella minnescermonin. Under sändningen skrev anhöriga till de som dog och bad om hjälp. En mamma vädjade om att få information om sin son.

”Skedde i ren desperation”

Att skjutningen inträffade i centrala Malmö tror Maher Turkie kan ha berott på att det skett i desperation. Han berättar att de stora gängen i Malmö har brutits upp och att det nu pågår en blodig kamp om vem som ska ta över.

– Alla vill ta plats. Det handlar om vem som ska ta över marknaden, om vem som ska bestämma, vem som ska få sälja droger på just den här platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i centrala Malmö

Mer i ämnet