Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Häng med in i ambulansflyget som landade på Malmö airport under tisdagen. Foto: Bernard Mikulic

Nya ambulansflyget besökte Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Med en inredning som ska kunna ge intensivvård och kapacitet för tre patienter ska de nya ambulansflygen förbättra transporten av svårt sjuka över landet. Men från Region Skånes sida har intresset varit ljumt.

Det är sex flygplan av modellen Pilatus PC-24 som har köpts in och inretts med den senaste tekniken.

– Inredningen i det här planet är skräddarsydd för att fungera som ett ambulansflygplan med syrgas, sug och monitorer för hjärtverksamhet, andningsassistans och sprutpumpar. Det är som en mindre intensivvårdssal, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör på Svenskt Ambulansflyg.

Säkrare lastning av patienter och utrustning

Flygplanet har en extra bred lastdörr och en bårlift för säkrare ilastning av patienter, kuvöser och bårar.  Inredningen kan anpassas till de patienter som ska flygas.

– På några minuter så kan man ta ut alla bårar och ha sju stolar för ett transplantationsteam eller kan man sätta in tre bårar, eller ta in en intensivvårdsbår eller en kuvös för transport, säger Helge Brännström överläkare Svenskt Ambulansflyg.

Svalt skånskt intresse

I Skåne har intresset varit svalt på grund av de korta avstånden mellan sjukhus i regionen. Regionrådet Anna Mannfalk (M) har varit kritisk till att ett kommunförbund ska driva ambulansflyg. Hon menar att de flesta skånska transporter kan skötas med ambulans eller helikopter.

– Ur regionalt Skåneperspektiv så blir det ingen efterfrågan på att flyga mellan sjukhus men däremot blir det många patienter som flyger till de högspecialiserade sjukhusen i Lund och Malmö, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör på Svenskt Ambulansflyg.

Planen kan landa och starta på landningsbanor som är under 1000 meter, vilket innebär att de kan landa på samtliga svenska trafikflygplatser. Planen kommer börja tas i bruk i november och de kommer att utgå från Umeå, Landvetter och Arlanda när de tas i full drift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer