Foto: Privat

Skivor för 270.000 kronor såldes i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

40.000 skivor fanns det i P4 Kristianstads grammofonarkiv. Idag öppnades det upp för loppis – i förmån för Radiohjälpens insamling för Världens Barn.

Redan vid fem-tiden på morgonen stod det en rejäl skara samlare och entusiaster utanför grindarna till radiohuset i Kristianstad, med förhoppningar om att hitta just den LP- och CD-skivan man har suktat efter.

– Det ryktas om att det var någon här redan klockan 03. Men det var i alla fall riktigt god stämning i kön och från klockan 06 sände också vårt morgonprogram från parkeringsplatsen, säger Malin Nilsson, projektledare för loppisen på P4 Kristianstad.

För det var till parkeringsplatsen utanför huset dit alla 40.000 CD, singlar, LP och EP hade burits ut från källaren, där de sedan digitaliseringen mest hade samlat damm. Och det var också dit kön rusade när man släppte avspärrningarna prick klockan 07.

– Under morgonen var det mest populärt med LP och vinylsinglar. Men här har varit mycket folk under precis hela dagen och under eftermiddagen var det mest CD-skivor som såldes.

Skånebanden sålde bäst

Bland skivsamlingen fanns det en hel del rariteter som man hade valt ut från den vanliga loppisen och samlat till 24 paket på auktionssajten Tradera. Där blev bygdens söner Lasse Stefanz bäst väderade, med ett paket fyllt med LP- och CD-skivor.

– Kanske hjälpte det att sångaren Olle Jönsson var på plats vid loppisen och pratade i radio, men deras paket gick för nära 16.000 kronor.

En annan riktig pengainbringare blev den skiva som kallas Sveriges första punksingel med klippanbandet Kriminella Gitarrer och låten Vårdad klädsel.

– Den såldes för 8.100 kronor till en matbutik i Klippan. De köpte den med motiveringen ”den ska hem till Klippan igen”.

”Trångt och knuffigt”

Många hade rest längre än från de skånska orterna för loppisen. Projektledare Malin Nilsson pratade med flera som är bland annat från Göteborg, Hjo och Laholm.

När personalen börjar packa ner skivorna klockan sex på kvällen finns det fortfarande många spekulanter kvar.

– Då har vissa stått här hela dagen, sitta på direktsändningen i radio och tagit sina duster vid skivhyllorna i omgångar. Ibland var där riktigt trångt och knuffigt.

De skivor som finns kvar vet man ännu inte vad man ska göra med.

– Alla är inte sålda, men det hade vi inte räknat med heller. Det känns jättebra att vi samlade in så mycket pengar till Världens barn, säger Malin Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.