Det var här på Örenäs slott som nakenbadandet inträffade i början av september.

Nakenbad fångades på film – detta visar utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Två chefer har badat nakna, under den omtalade konferensen på Örenäs slott. Men det har inte förekommit några sexuella inviter eller några närmanden. Det visar den rapport som Hörby kommun låtit en advokatbyrå göra, och som offentliggjordes under torsdagen.

Advokatbyrån Moll Wendén har på uppdrag av Hörby kommun intervjuat 45 av de 46 chefer som deltog på konferensen i början av september.

Enligt utredningen är det styrkt att två chefer i den högsta ledningen badat nakna i konferensanläggningens pool: HR-chefen Paul Eklund samt den tillförordnade socialchefen Jan Olof Sewring. Sewring nekar till att ha badat naken.

Nakenbadandet upplevdes som obehagligt eller ovälkommet hos två andra chefer. Den ena chefen som blev vittne badade själv men med badkläder på, och den andra befann sig i närheten av poolen.

Enligt utredningen finns det filmmaterial som visar händelsen. Ett videoklipp visar hur socialchefen tar av sig sina underkläder vid stegen till bassängen, innan han går ner i vattnet.

Jan Olof Sewring har enligt utredningen gått förbi andra kommunanställda som befunnit sig i konferensanläggningens lobby. Där har han berättat att han ska bada ”textilfritt” och försökt få med sig flera till nakenbadandet.

Påverkat arbetsmiljön negativt

Övriga konferensdeltagare som själva inte såg nakenbadandet tycker när de fick veta vad som hänt att det varit klart olämpligt. Händelsen har också påverkat deras arbetsmiljö negativt, med gliringar och skämt kring händelserna från allmänheten.

De chefer som intervjuats har också fått frågan om de upplevt sexuella trakasserier, men samtliga svarar nekande på den frågan och säger sig inte inte ha några förstahandsuppgifter om detta.

Advokatbyrån skriver i sin rapport att nakenbadandet inte kan bedömas som varken sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling, även om de två chefernas handlade är ”extremt olämpligt och förtroendeskadligt”.

SVT Nyheter Skåne söker Jan Olof Sewring, Paul Eklund och Lena Mårtensson Stenudd för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars-Göran Ritmer (M) och Cecilia Bladh in Zito (SD) under torsdagen presskonferens. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer