Staffan Persson har arbetet på Kriscentrum i Lund i 20 år.

Så här fungerar ett Kriscentrum

Publicerad

701 våldsutövare och våldsutsatta besökte Kriscentrum i Lund under 2019.

– Vi befinner oss avskiljt från socialtjänsten och man kan söka hjälp anonymt, säger Staffan Persson, enhetschef.

Kriscentrum mellersta Skåne finns i Lund men våldsutsatta och våldsutövare från ytterligare sju kommuner kan vända sig hit – Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp och Svalöv. Här finns utbildad personal inom området våld i nära relationer samt ett team som arbetar mot hedersrelaterat våld.

– Vi märker att vi behövs. Just nu har vi 40 personer i kö som vill komma hit och vi vill ju så klart kunna hjälpa alla så fort som möjligt, säger Staffan Persson, enhetschef.

Under de 20 åren Staffan Persson arbetat på Kriscentrum mellersta Skåne har antal besökare från de mindre kommunerna gått hand i hand med invånarantalet i respektive kommun.

– Generellt finns det fördelar med ett kriscentrum. Det som kan vara en utmaning är då en mindre kommun ingår i ett kriscentrum vars verksamhet är förlagd i en grannkommun och att det kan bli svårt att ta sig dit, säger Hanna Hansson, utvecklingsledare för våld i nära relationer Länsstyrelsen Skåne.

Hälften är kvinnor

Under 2019 sökte 701 personer hjälp på Kriscentrum mellersta Skåne. Av dessa var 365 kvinnor, 150 män och 186 barn.

– Vi arbetar med varje individ i en familj där det förekommer våld i nära relationer, säger Staffan Persson.

På ett kriscentrum kan man söka hjälp anonymt och undvika journalsystem. Verksamheten ligger också på en annan plats än kommunens socialtjänst.

– Detta underlättar framförallt för våldsutövare som söker sig hit – vilket främst är män. Det kan kännas skamfyllt att söka hjälp för att man utövar våld och då är kriscentrum ett bra alternativ, säger Staffan Persson.

Kriterier för Kriscentrum

  • Utbildad personal – psykolog, socionom eller likvärdig utbildning samt ha grundläggande utbildning i psykoterapi.
  • Risk- och säkerhetsbedömning – vid kontakt med våldsutsatta eller våldsutövare ska denna bedömning göras.
  • Förebyggande arbete – ansvarstagande för strukturerad icke-våldsbehandling och behandlingsarbete i syfte att förebygga.
  • Barnperspektiv – ansvarstagande över barn som är drabbade och/eller bevittnar våld där samverkan med andra myndigheter är av vikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.