”Inte lösningen på problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Velllinges kommunalråd Carina Wutzler (M) är kritisk till överenskommelsen som tvingar Vellinge att ta emot flyktingar. Men Malmös kommunalråd Carina Nilsson (S) väkomnar den.

– Jag tycker inte detta är lösningen på problemet. Kommuner har olika problem, och för oss handlar det om bostäder, och det är ett problem som kvarstår trots ett tvång, säger Carina Wutzler (M) Vellinge kommun.

”För många undantag”

Hon är även kritisk till den del i överenskommelsen som gäller tilllfälliga uppehållstillstånd.

– Det förslaget som framförs innehåller för många undantag, för barnfamiljer, kvotflyktingar och ensamkommande. Jag undrar hur det  kommer tillämpas i praktiken, säger Carina Wutzler.

Enligt SVT Nyheters sammställning över hur mycket flyktingar kommunerna tar emot, hamnade Vellinge sist med 0,4 flyktingar per 1.000 invånare.

Men Malmö välkomnar förslaget

Malmö har som ankomstkommun tagit emot många flyktingar och från Socialdemokraternas håll ser man positivt på

dagens besked om att alla kommuner måste ta emot flyktingar.

– Jag blev väldigt glad för det, för jag ser att det är lösningen. Om vi ser till exempel till de 7000 ensamkommande barn som har kommit till

Sverige, om varje kommun tar emot, så blir det 25 barn per kommun och det klarar vi av, säger Carina Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer