Foto: TT

Rektor kan flytta elev utan vårdnadshavares samtycke

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke är misstänkt för våldtäkt mot en 13-årig flicka i Malmö. Pojken är sedan tidigare dömd för sexulla ofredanden mot elever i samma skola. På frågan om tankar kring omplacering har rektorn svarat att lagen inte skulle tillåtit någon sådan.

Men enligt skollagen har en rektor möjlighet att omplacera en elev utan vårdnadshavarens samtycke. Beslutet måste dock föregås av en utredning.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver rektorn för skolan att han ”varken kan eller får flytta på en elev utan vårdnadshavarens önskan”.

Det här uttalandet stämmer inte överens med skollagen. Om en elev i grundskolan stör ordningen eller av annat skäl inte bedöms kunna vara kvar i sitt sammanhang på skolan finns möjlighet för rektor att omplacera eleven.

Detta efter att rektor gjort en utredning, och prövat vilka andra möjligheter som finns.  Maria Karlsson, jurist på Skolinspektionen, kan inte uttala sig om den enskilda skolan, men förklarar vad lagen säger.

– Dels finns tillfällig omplacering på samma skola. Vårdnadshavare ska informeras, men rektor behöver inte deras samtycke för att genomföra beslutet, säger Maria Karlsson, jurist på Skolinspektionen.

Elev kan flyttas till annan skola

Om rektor gör bedömningen att eleven bör flyttas till en annan skola ger lagen utrymme även för detta.

– Eleven kan tillfälligt få följa undervisningen från en annan skola. Här finns det också krav på information till vårdnadshavare, men inte samtycke. Beslutet fattas i samråd mellan rektorerna på skolorna, säger Maria Karlsson.

Vilka skäl som mer specifikt kan göra en omplacering aktuell står inte i lagen.

– Det bygger ju också på att rektor ska ha gjort en utredning innan. Men hur lång tid den får ta regleras inte, säger Maria Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.