Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiberkabeln klarar dataöverföring motsvarande Nordens samlade internettrafik. På torsdagen kopplades kablarna samman till havs, berättar projektansvarige Patrik Gylesjö i klippet. Foto: Bernard Mikulic/SVT och Niclas Bergvik

Digital motorväg mellan Tyskland och Norden klar: ”En stor dag”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den sista pusselbiten med att bygga en ”digital motorväg” mellan Tyskland och Norden lagts. Kablarna har sammanförts med varandra i havet utanför Skånes östkust.

Fiberkabeln kommer att addera kapacitet för dataöverföring motsvarande dagens samlade internettrafik i hela Norden.

– Digital infrastruktur blir viktigare och viktigare. Det behövs digital infrastruktur som är säker och alltid tillgänglig, säger Patrik Gylesjö, projektansvarig vid företaget Global Connect.

”En stor dag”

Den nya kabeln löper mellan Berlin och Luleå och hade en total projektbudget på en halv miljard kronor.

Under torsdagen avslutades projektet som tagit tre år att genomföra.

– Det är en stor dag. I dag i dimman så sammanförs kablarna som är det sista som görs i det här projekt, säger Patrik Gylesjö.

Grävs ner

Kabeln grävs ner under botten för att skyddas. Sträckan Tyskland och Bornholm har varit komplicerad att dra kabeln på. Man har varit tvungen att ta bort gammal krigsmateriel på botten och säkra så att man inte förstör arkeologiska fynd, enligt Patrik Gylesjö.

Hur säkert ligger den här kabeln?

– Det bästa sättet att öka säkerheten för Sverige och Norden när det kommer till digital infrastruktur är att ha många sjökablar. Om en går sönder så finns det fler som kan ta över, säger projektledaren.

I klippet ser du Patrik Gylesjö berätta om arbetet med kabeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.