Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Apputvecklaren Charlotte Rodenstedt Foto: Nora Andermatt

Stadsvandring: Historiska bilder i ny digital värld

Publicerad

Hur har egentligen domkyrkan i Lund förändrats över åren? I en nylanserad app med historiskt bildmaterial går det nu att uppleva hur staden har förändrats i en digital stadsvandring.

Det är bara att ladda ner appen, som är gratis, och sen låta sig guidas med en karta över Lund. På olika platser dyker bilder från förr upp på skärmen.

Idén är framtagen av apputvecklaren Charlotte Rodenstedt. Hon blev nyfiken på hur det tidigare sett ut i Lugnet i Malmö där hon bor. Ett område som revs ner och byggdes upp igen. På internet hittade hon bilder från området men det var svårt att förstå när de olika bilderna var tagna. Då föddes idén om en app. En digital stadsvandring.

Stadsarkivet i Lund

Henrik Borg är stadsantikvarie i Lunds kommun. Han är nöjd över att allt det bevarade materialet från flera århundraden kommer till användning.

– Den här appen är en kalasidé. Att allt bildmaterial som finns i stadsarkivet faktiskt används i en ny, digital värld är fantastiskt. Förhoppningsvis kan den också väcka folks intresse för historia. Ett av fyra hus i stan revs och det byggdes nytt under 30 år. Det är en ganska så stark förändringstakt.

Framtidsplaner

I framtiden hoppas Charlotte Rodenstedt att appen ska gå att använda i fler städer. Det finns en test-version i Helsingborg och hon vill gärna att det ska vara möjligt att ta en digital stadsvandring även i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer