Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Truedsson är personalchef för Mercedes Benz kontor för Sverige och Danmark, som ligger i Malmö. Foto: Johan Nilsson (TT)/Patrik Cegrini (SVT)

Distansarbete under corona blir skattesmäll för danskar

Uppdaterad
Publicerad

Hemarbete under coronapandemin kan bli en skattesmäll för den som vanligtvis pendlat över sundet för att jobba i Sverige, men nu sitter hemma i Danmark. Personalchefen på Mercedes Benz i Malmö berättar om anställda som fått upp till 20 procent lägre nettoinkomst.

Mercedes Benz har sitt kontor för Sverige och Danmark i Malmö. För de anställda som är bosatta i Danmark och vanligtvis pendlar över sundet men istället har valt att jobba hemifrån får distansarbetet ekonomiska konsekvenser.

– Det har blivit en privatekonomisk smäll för våra danska medarbetare, säger personalchefen Helena Truedsson.

Förklaringen är att de anställda i regel beskattas i landet där de arbetar.

Christin Hjortsberg är samordnare på Skatteverket. Hon berättar att de danskar som pendlat över till Sverige för att jobba där betalat en särskild skatt på 25 procent.

– Men nu blir det så att säga normalbeskattning i Danmark istället, säger hon.

Skatteverket efterlyser politisk översyn

För flera som arbetat hemifrån i Danmark gäller istället alltså den vanliga, danska skattesatsen på distansarbetet. För tillfället ligger den omkring 37 procent.

Enligt Christin Hjortsberg har fler företag styrt om mot en ökade andel distansarbete under coronapandemin, och detta bör också avspeglas i skattelagstiftningen.

– Vi hoppas att politikerna kommer att titta över det här avtalet framöver, säger hon.

Så funkar skatten

Visa

Grundregeln för privat anställda är att skatten ska betalas i det land där arbetet utförs, om man under en tremånadersperiod arbetar minst 50 procent av arbetstiden på arbetsplatsen.

Den som bor i Sverige och har en privat arbetsgivare i Danmark men jobbar hemifrån mer än hälften av tiden under en tremånadersperiod ska alltså betala skatt i Sverige för dessa arbetsdagar i stället.

Om du som svensk är anställd hos en offentlig arbetsgivare i Danmark ska du normalt sett beskattas i Danmark. Men allt hemarbete som utförs för offentliga arbetsgivare ska beskattas i Sverige.

Källa: oresunddirekt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer