Mannen i 30-årsåldern stoppades av polis i Malmö. I bilen hade han en brun papperspåse fylld med 550 000 kronor i kontanter. DNA från mordoffret på Emporia hittades på ett gummiband. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Halv miljon hittades i papperspåse – kopplas till mordoffret på Emporia

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas för ringa näringspenningtvätt för att ha förvarat och transporterat 550 000 kronor i kontanter i en bil. DNA-tester från pengarna talar för att inte bara den åtalade, utan även mordoffret på Emporia hade kommit i kontakt med pengarna.

Den åtalade stoppades i sin bil i Malmö en dag i oktober 2021. Poliser hade tidigare iakttagit mannen när han tog emot en brun papperspåse som senare skulle visa sig innehålla 550 000 kronor i kontakter. I förhör delgavs den åtalade misstanke om grovt penningtvättsbrott, vilket han nekar till. Mannen påstod att han varken visste var pengarna kom ifrån eller var de skulle föras.

Utöver polisens iakttagelser och genomsökning av bil består bevismaterialet av sms-konversationer. Åklagaren har dock inte kunnat bevisa var kontanterna kommer ifrån.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

– Han står därför åtalad för ringa näringspenningtvätt. Hade vi vetat var pengarna kom ifrån så hade åtalet varit ett annat, säger åklagaren Farhad Niroumand.

DNA-träff på gummiband

I ett försök att hitta potentiella större aktörer bakom pengarna inleddes en kriminalteknisk undersökning. Kontanterna skickades på DNA-test, och utöver den åtalades DNA hittades också spår som talade extremt starkt för att mannen som mördades på Emporia hade varit i kontakt med pengarna.

SVT har tidigare berättat om mordoffrets koppling till gängkriminalitet i Malmö. Åklagare Farhad Niroumand kan av sekretesskäl inte berätta om bevismaterialet i fråga används i andra förundersökningar.

– Jag kan inte kommentera annat än detta specifika åtal, men klart att detta bevis hade varit intressant om personen hade varit vid liv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av dödsskjutningen på Emporia i Malmö – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet