Den 31-årige mannen som sköts till döds inne på Emporia var känd av polisen sedan tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

Mördade gängmannen del i en eskalerande våldsspiral i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige man som sköts till döds inne på köpcentret Emporia i Malmö under fredagseftermiddagen har under många år haft polisens ögon på sig. Under de senaste åren har han fått en allt mer framträdande roll i den gängkriminella världen och var enligt polisen en del av den pågående våldsspiralen i Malmö.

Malmö har efter en längre tids lugn sett en ökad våldsspiral med ett svårt konfliktläge bland olika kriminella grupperingar i staden, enligt polischef Petra Stenkula. På grund av den eskalerande konflikten ökade polisen i början av 2022 sitt fokus på grupperingarna.

Den mördade 31-åringen ingick i en av de grupperingarna, och var medlem i det kriminella MC-gänget Satudarah Assassins, enligt uppgifter till SVT.

– Vi känner väl till våra grovt kriminella och det här är en person som vi har jobbat med i många år, säger Petra Stenkula om den mördade 31-åringen.

I fredags, samma dag som mordet ägde rum, stod tre medlemmar i Satudarah inför rätta i Malmö tingsrätt, misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. De ska enligt uppgifter ha nära band till den mördade 31-åringen.

31-åringen kallades för ett par år sedan till ett möte med polisens Sluta skjutgrupp eftersom han bedömdes tillhöra de mest våldsamma grupperna i staden.

Förekommit i många polisutredningar

De senaste åren har den mördade 31-åringen varit häktad i sammanlagt drygt två år, misstänkt för olika brott.

Det handlar om mord, utpressning, anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse och andra grova brott.

Men i de flesta av fallen har polisen fått släppa misstankarna. I andra fall har domstolar frikänt eller mildrat straffet för de brott han åtalats för.

Senast förra sommaren frikände hovrätten honom från flera brott som tingsrätten hade dömt honom till flera års fängelse för.

Försöker förhindra hämndaktioner

Polisens nationella operativa avdelning, Noa har tidigare pekat ut 31-åringen som en person med en tongivande framtoning som kriminell gestalt. Enligt dem ingår han i ett kriminellt släktbaserat nätverk.

Under natten mot lördag gjorde polisen tillslag och frihetsberövanden mot kriminella personer i kretsarna kring den 31-årige mannen för att försöka hindra eventuella hämndaktioner.

På presskonferensen sa Petra Stenkula att risken för hämndaktioner är låg.

– Men vårt konfliktläge i Malmö är så allvarligt att vi har flera konflikter. Det gör att vi inte kan utesluta att det sker andra våldsdåd även om det inte omedelbart har med detta att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett hänsynslöst våld”, säger polischef Petra Stenkula i Malmö. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet