Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Misstänkte 15-åringen har en bakgrund i våld och droger

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som misstänks för skjutningen i Malmö i fredags där en man dog och en kvinna skottskadades är hemmahörande i Göteborg och har en bakgrund som kantas av våld och droger. Det visar den kartläggning som SVT gjort.

I april 2021 bedömde förvaltningsrätten i Göteborg att 15-åringen skulle tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga, LVU.

Socialnämnden i Göteborg menade bland annat att 15-åringen led ”påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet och socialt nedbrytande beteende”.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Upprepat våldsam

Det har vid ett flertal tillfällen gjorts orosanmälningar mot 15-åringen, bland annat från hans skola där han ska ha varit upprepat våldsam mot både barn och vuxna.

15-åringen har även varit misstänkt för flera grova brott, såsom grov stöld och olaga hot.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut om tvångsvård från 2021 att 15-åringen har ett flyktbeteende och att vården inte kan bedrivas i öppen miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet