Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett hänsynslöst våld”, säger polischef Petra Stenkula i Malmö. Foto: TT

Detta vet vi om dödsskjutningen i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Människor flydde i panik när en tonåring öppnade eld på köpcentret Emporia i Malmö på fredagseftermiddagen. En man dödades och en kvinna skadades allvarligt i samband med skjutningen. Den misstänkte gärningsmannen, som är 15 år gammal, greps kort efter händelsen och är nu anhållen misstänkt för mord. Detta är vad vi vet om dödsskjutningen i korta drag:

  • Skottlossningen ägde rum vid klockan 17 på fredagseftermiddagen. Räddningstjänst var snabbt på plats för att utrymma köpcentret. Enligt Sydsvenskan rörde sig poliser inne på köpcentret med dragna vapen.
  • Två personer påträffades skjutna. En 31-årig gängkriminell man dog och en kvinna fick svåra men inte livshotande skador. Enligt polisen träffades kvinnan när hon passerade skottlossningen. Hon uppges inte ha några kopplingar till mannen. Enligt uppgifter till SVT var hon på besök i Malmö från ett annat nordiskt land.
  • Strax efter skottlossningen kunde polisen gripa en pojke i tonåren, som uppges vara 15 år gammal. Han anhölls senare misstänkt för mord, men nekade initialt till brott. Det finns inga andra misstänkta i ärendet. Pojken ska vara hemmahörande i Göteborg och har en bakgrund som kantats av våld och droger, visar den kartläggning som SVT gjort. I april 2021 bedömde förvaltningsrätten i Göteborg att 15-åringen skulle tvångsvårdas enligt lagen om vård av unga, LVU. Advokat John Fernvall vill inte heller svara på om pojken är under tvångsvård.
  • Enligt Petra Stenkula, polischef i Malmö, tyder allt på att mannen var måltavla för skjutningen och händelsen uppges ha kopplingar till den gängkriminella miljön. Enligt uppgifter till SVT hade den avlidne mannen en ledande roll inom det kriminella gänget Satudarah Assassins. Under de senaste åren har 31-åringen varit häktad i sammanlagt drygt två år misstänkt för olika brott. Det handlar om mord, utpressning, anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse och andra grova brott. I de flesta fallen har polisen dock fått släppa misstankarna, i andra fall har domstolar antingen frikänt eller mildrat straffet för de brott han åtalats för.
  • På fredagskvällen meddelades det att köpcentret skulle hålla stängt under lördagen.
  • 15-åringen har i förhör erkänt de brott han anklagas för. Det uppger hans försvarare, advokat Johan Fernwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter