Forskare vid Malmö universitet har granskat 180 narkotikarelaterade dödsfall. Foto: Drago Prvulovic / TT

Döda i överdos var välkända av samhället

Publicerad
De som dör av överdos har oftast inte alls gått under samhällets radar.
Det sista levnadsåret rymmer mycket ofta kontakt med vård, socialtjänst eller kriminalvård, enligt en ny studie kring 180 sådana dödsfall i Skåne.

– Tydligen lyckas man inte ge insatser som är tillräckliga, säger Lisa Andersson, doktorand i socialt arbete på Malmö universitet.

Men att de som är i riskzonen faktiskt har kontakter med verksamheter som kan erbjuda insatser är i grunden bra, anser hon, för det innebär att det finns en potential att minska risken för dödliga överdoser.

Mer än 80 procent av de narkotikarelaterade dödsfallen orsakas av opioider, främst heroin, metadon, buprenorfin och fentanyl. Det är dessa som är i fokus i den skånska studien.

Hård tillvaro

En genomgång av de 180 personernas myndighetskontakter det sista levnadsåret ger bilden av en hård tillvaro:

• En av tre fick vård till följd av en överdos.

• En av tio fick vård efter självmordsförsök.

• En av 20 fick tvångsvård på grund av missbruksproblem.

Totalt hade hälften under det sista levnadsåret varit inlagda på sjukhus och hela 69 procent hade haft kontakt med socialtjänsten för hjälp med boende eller beroendebehandling.

Men trots alla dessa former av myndighetskontakter slutade det i dessa 180 fall med döden på grund av överdos.

TT: Är det ett misslyckande?

– Det kanske är ett starkt ord och det är ju väldigt svårt att lägga hela det ansvaret på de här verksamheterna.

Kan bli bättre

I sin artikel i den vetenskapliga tidskriften Harm Reduction Journal pekar forskarna på vissa områden där Sverige kan bli bättre på att minska överdosrisken. Det är till exempel förhållandevis få som erbjuds läkemedelsbehandling mot sitt opioidberoende i Sverige jämfört med många andra länder. Av de 180 personerna i studien var det bara en fjärdedel som fått det under det sista levnadsåret.

– Det borde ha varit fler som hade haft den vårdformen så kanske en del av dödsfallen hade kunnat undvikas, säger Lisa Andersson.

Informationen till dem som använder opioider skulle också kunna bli bättre, anser hon, till exempel om riskerna med att blanda heroin och alkohol.

”Bör berätta”

– Det är något som verksamheter som träffar personer med heroinberoende bör berätta om. Informationen till gruppen användare är viktig. Det är klart att de redan i dag får det till och från, men man bör titta på hur den ska riktas och hur det ska utföras, säger hon.

Hon tycker att utvecklingen går åt rätt håll och pekar på att allt fler av dem som använder opioider nu förses med naloxon, ett läkemedel som kan häva en överdos.

– Det går åt rätt håll. Det har varit en ganska snabb förändring de senaste två åren.

Studien

Visa

180 dödsfall till följd av överdos har granskats.

Urvalet gjordes bland alla dem som dött av opioider i Skåne januari 2012–december 2013 samt juli 2014–juni 2016.

82 procent var män. Genomsnittsåldern var 34,5 år. Två tredjedelar hade en stabil boendesituation. Majoriteten av överdoserna (81 procent) inträffade i en privatbostad.

Vanligast var metadonöverdos (46 procent), därefter heroinöverdos (22 procent), buprenorfinöverdos (17 procent) och fentanylöverdos (16 procent).

Nio av tio hade under det sista levnadsåret haft kontakt med vård, socialtjänst eller kriminalvård.

Studien publiceras i Harm Reduction Journal.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer