Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar trafiksamordnaren vid poliseregion syd om hur man ser på ökningen av antalet dödsolyckor. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dödsolyckorna i trafiken minskar – men inte i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 minskade trafikolyckorna med dödlig utgång i Sverige. Förutom i Skåne, här har de ökat. Polisen i region syd menar att det beror på fler i trafiken och högre hastigheter.

– Det vi ser är att hastigheterna på vägnätet ökar och det gör antalet bilar och fordon också, säger Peter Friberg, regional samordnare för trafik på polisen i region syd.

Nykterhet och hastighet

Han nämner också ökningen i transportnäringen, antalet cyklar och att fler är ute och går längs vägarna som anledningar till att olyckorna blir fler.

Oftast är det män som dör i trafiken och i de 37 dödsolyckorna i Skåne förra året var framförallt motorcyklar och personbilar inblandade.

– Det finns många faktorer som kan spela in. Det vi jobbar med från polisens sida är nykterhet och hastighet, säger Peter Friberg.

Andra aktörer som arbetar med att göra trafiken säkrare är Trafikverket och kommunerna, som ser till trafikmiljön, olika väglösningar och hastighetsbegränsningar.

Analysen är inte klar

Dödsolyckorna inträffar ofta på grund av olika individuella faktorer som till exempel hur erfaren förare är och om man är stressad.

Polisen i region syd har inte hunnit göra någon djupare analys av varför ökningen av dödliga trafikolyckor ökar just i Skåne, tvärtemot statistiken i övrigt.

– Först och främst ska vi nu titta på siffrorna och analysera varför ökningen sker i Skåne. Framförallt ser vi en minskning i antalet dödsolyckor i landet och i övriga region syd men återigen, i Skåne sticker det ut, säger Peter Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer