Skånes universitetssjukhus i Lund.

Dödsfall med misstänkt vaccinkoppling på Sus

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus, Sus, har anmält ett dödsfall till Läkemedelsverket, som ska utreda om det finns ett samband med personens vaccinering. Enligt Läkemedelsverket är det Sveriges första dödsfall med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin.

– Det är det första fastställda fallet av den här kombinerade bilden av allvarlig koagulationsrubbning, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Kraftiga biverkningar

Sydsvenskan var först med att rapportera om fallet, som enligt tidningen skedde på Sus i Lund.

Läkemedelsverket kommenterade på torsdagskvällen fallet på en presskonferens. Det är det första dödsfallet med misstänkt koppling till vaccination med Astra Zenecas vaccin, sa Veronica Arthurson, enhetschef för avdelningen läkemedelssäkerhet.

– Nu finns det ett sådant fall i Sverige för en person som fått Astra Zenecas vaccin. Det handlar om ett fall av samtidig blodpropp i både artärer och vener och större blödningar. Personen avled en dryg vecka efter vaccination, sa Veronica Arthurson.

Rapporten är skickad till den europeiska säkerhetsdatabasen och ingår i underlaget för den fortsatta utredningen av vaccinet.

Asra Zeneca fick grönt ljus

Tidigare på dagen gav Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, grönt ljus för användning av Astra Zenecas vaccin.

Vid torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten fick generaldirektör Johan Carlson frågan om han är rädd att människor, efter larmrapporter som den i Lund, ska tveka att vaccinera sig. 

– Naturligvis är det bekymmersamt när det kommer biverkningsrapporter. Det här är något vi får titta noga på och kommer med ett tydligt besked nästa vecka, sa Johan Carlson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer