Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

FHM: Besked nästa vecka om Astravaccinering återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Trots europeiska läkemedelsmyndighetens besked om grönt ljus till Astra Zenecas vaccin under torsdagen vill Folkhälsomyndigheten inte starta upp den svenska Astravaccineringen igen på stört.

– Vi behöver några dagar på oss att analysera, vi räknar med att lämna besked under nästa vecka, säger generaldirektören Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten kommer att vänta tills nästa vecka med besked om man kommer återuppta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin. Detta efter EMA:s besked om att Astravaccinet enligt dem är säkert att använda trots rapporterna om förekomsten av blodproppar.

– Vi behöver några dagar på oss att analysera. Vi räknar med besked om prioriteringsordning redan i morgon och besked om användning av Astra Zeneca nästa vecka, säger Johan Carlson på en pressträff med statsministern och socialministern under torsdagen.

– Det är säkerheten som går först. Alla ska känna sig säkra när de går och tar en spruta i armen, säger Stefan Löfven.

”Påsken får inte bli smittspridningstillfälle”

Statsministern inledde pressträffen med att mana till återhållsamhet vid det kommande påskfirandet. Han uppmanar till att noga följa de råd som gäller, umgås bara med dina närmaste, undvik trängsel, håll avstånd och jobba hemifrån.

– Maratonloppet är inte över än. Coronaviruset tar inte hänsyn till våra högtider, vi måste se till att de inte blir tillfälle för ökad smittspridning, forsätter han.

– Det blir inga stora påskfiranden, säger Stefan Löfven.

Uppmaningen till kommuner och regioner att hålla vissa verksamheter stängda förlängs nu till åtminstone första april, meddelar socialminister Lena Hallengren.

FHM: Vi är i början av en tredje våg

Johan Carlson säger att Sverige nu befinner sig i början av en ny uppgång av smittspridning, samtidigt som den tidigare vågen ännu inte mattats av.

– Risken för en tredje våg är stor om inte rekommendationerna följs, säger Johan Carlson.

Även han uppmanar till noga planering inför påskresor och påskfiranden. Det är dock för tidigt att säga något om hur sportlovet kan ha inverkat på smittspridningen.

– Om du väljer att resa under påsken, res säkert, bo säkert, umgås säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.