Foto: SVT/TT

Rekordmånga dödsskjutningar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

På drygt ett halvår har nio personer skjutits ihjäl i Malmö. Den siffran har inte varit så hög på minst sju år – förmodligen inget tidigare år.

Den senaste dödsskjutningen på Nydala blev den nionde detta år. Statistik från polisen visar att antalet dödsskjutningar förra året, och året innan dess var sju per år. År 2015 sköts fyra personer ihjäl, 2014 sköts tre ihjäl och 2013 dog ingen person i samband med skjutningar i Malmö.

Polisområde Malmö har bara statistik på antalet skjutningar tillbaka till 2011. Inget år sedan dess har så många skjutits till döds som under årets första sex månader.

Men trots årets höga dödssiffra, menar polisen att det första halvåret av 2018 uppfattats som lugnare jämfört med tidigare år.

– Antalet skjutningar är i år färre, förra året hade vi totalt 65 stycken skjutningar, fram till sista juni i år hade vi haft 14, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Risk för hämndaktion

Alla personer som på något sätt varit inblandade i de senaste skjutningarna i Malmö är kända av polis sedan tidigare. Risken för fler skjutningar är hög, säger Stefan Sintéus.

– Vi vet om att det är oroligt, det är mycket troligt med en hämndaktion.

Svårt att utreda

Att utreda dödsskjutningar är svårt, säger Stefan Sintéus.

I år har endast ett åtal väckts gällande dödsskjutning i Malmö, det gäller mordet på Lantmannagatan där en man sköts ihjäl på en parkeringsplats.

– I ett traditionellt mord är gärningsmannen i många fall en anhörig, i dessa fall är det mer komplext. Det är ofta svårt med den tekniska bevisen, man måste höra flera personer och många gånger vill de inblandade inte prata med oss.

Det kan därför vara svårt för åklagaren att hitta tillräckliga bevis för att väcka åtal.

– Vi har flera fall där mord varit en konsekvens av något annat, till exempel narkotika. Det kan vara enklare att hitta bevis för narkotikabrott och åtala på de grunderna – medan polisen kan arbeta vidare med själva mordutredningen.

Goda förhoppningar

Polisen har nu tagit till flera medel för att arbeta vidare med de senaste tidens mord.

– Jag har goda förhoppningar om de som nyligen anhölls misstänka för mordet på Nydala. Vi fortsätter jobba vidare för att hitta motiv och och klara ut de brott vi har, förebygga nya brott och skapa oss en bild av vad som händer i Malmö, säger Stefan Sintéus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet