Många id-handlingar har hittats hos de misstänkta. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fängelsestraff för människosmuggling

På fredagen dömde Malmö tingsrätt fyra personer för omfattande människosmuggling till Sverige. Det blev fängelsestraff för samtliga.

Den 39-årige malmöbon, som anses ha varit huvudman i människosmugglingshärvan, döms till fängelse i två år och åtta månader. De tre andra åtalade får fängelse i mellan sex månader och ett år.

Malmö tingsrätts dom gäller en människosmugglingshärva där personer i åratal misstänks ha flugits in till Sverige med falska id-handlingar.

Både barn och vuxna har tagits in till landet och fallet beskrivs som ett av de mest omfattande vad gäller grov människosmuggling.

Fängelsestraff för samtliga

En man får 1 års fängelse för grov människosmuggling. En kvinna döms till sex månaders fängelse för samma brott. Den fjärde personen, en man från Karlskrona, döms till 6 månaders fängelse. Också det för grov människosmuggling.

Den 39-årige huvudmannen döms för grov människosmuggling och organiserande av människosmuggling. Han får det strängaste straffet, två år och åtta månaders fängelse. I hans dom ingår också straff för att ha förfalskat pass och andra id-handlingar.

Enligt åklagaren har människosmugglarna tagit mellan 5 000 och 10 000 kronor för att ordna flygbiljett och falska resehandlingar till personer som vill ta sig till Sverige.

– Det rör sig framför allt om resor inom EU. Det är flygresor från länder som Italien, Grekland och Österrike, sa Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Malmö i samband med åtalet.

Merparten av resenärerna har flugits till Köpenhamn för att sedan ta tåget till Sverige.

Tingsrätten dömer huvudmannen för åtta fall av människosmuggling där han i vinstsyfte under flera år har hjälpt utländska medborgare att olovligen resa in till Sverige. I själva verket tros 39-åringen ha organiserat betydligt fler resor.

Enligt åklagaren har 39-åringen tjänat runt 100 000 kronor på människosmugglingen. Verksamheten ska ha pågått i nästan fyra år.

Flera av de dömda hemmahörande i Malmö

Den 39 årige huvudmannen bor i Malmö. De tre andra misstänkta är ytterligare en man från Malmö, en boende i Karlskrona och en kvinna hemmahörande i Malmö.

Vid en husrannsakan hittade polisen en stor mängd resehandlingar, id-kort och flygbokningar hemma hos huvudmannen. Totalt fann polisen 21 förfalskade pass och id-handlingar.

Den huvudmisstänke Malmöbon förnekar brott och enligt hans advokat har hans motiv varit att hjälpa människor i nöd. I första hand släkt och vänner.

– Han förnekar särskilt omständigheten att han utnyttjat någons utsatta situation, menar Advokat Katarina Edgren

Alla fyra personerna döms mot sitt nekande. Huvudmannen har dock medgett försök till människosmuggling.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer