Framflyttad dom mot misstänkt huvudman

Publicerad

Idag skulle domen mot den 36-årige man som som åklagaren tror är huvudmannen bakom den stora härvan av bluffakturor ha fallit. Men domen har flyttats fram till den 16 januari.

I oktober 2011 granskade Sydnytt det skånska bolaget Företagslansering AB. Hundratals småföretagare i hela landet kände sig lurade av företaget som skickade fakturor för marknadsföring på internet. Tjänster som företagarna själva hävdar inte ville kännas vid.

Härvan blev upprinnelsen till en omfattande polisutredning. I maj dömde Helsingborgs tingsrätt en man till 18 månaders fängelse för bedrägeri medan två andra friades.

Men den 36-åring som åklagaren Tord Josefsson har pekats ut som härvans huvudman kunde polisen inte hitta. Först i augusti i år greps han sedan han självmant anmält sig hos polisen i Helsingborg.

Vid åtalet presenterade Tord Josefsson  en diger lunta på sammanlagt 4.000 sidor material som ska visa att 36-åringen varit spindeln i nätet bakom verksamheten.

70 vittnen har förhörts under rättegången i helsingborgs tingsrätt.

36-åringen nekar till att ha haft en central roll i verksamheten. Han säger sig ha varit konsult åt företaget, inte organisatör av verksamheten som åklagaren hävdar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bluffakturor

Mer i ämnet