Foto: TT

Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Domen lästes upp i Köpenhamns tingsrätt på onsdagseftermiddagen. Madsens advokat har redan meddelat att domen kommer att överklagas.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen fick som han ville och Peter Madsen döms till livstids fängelse, som i Danmark bara ges för de värsta morden. Rätten var enig i sitt beslut.

– Vi är mycket tillfreds med domen. Det är ett förberett och planerat sexualbrott, säger han.

Rätten: ”Mordet är planlagt”

Domaren redogjorde för hur de resonerat kring att Madsen bjudit in olika kvinnor till ubåten, intresserat sig för lemlästning, tagit med sig verktyg ner i ubåten, rengjort den och sedan inte kunnat lämna någon trovärdig förklaring till det.

Enligt rätten visar skadorna på kvinnans kropp våld genom sticksår i underlivet, som uppstått när hon dog. Det betyder att rätten inte tror Madsen när han påstår att de skadorna uppkom när han styckade kroppen.

Han döms också för sexbrott och brott mot griftefriden. När det gäller straffet menar rätten att mordet är cyniskt och planlagt.

Rätten menar att det haft betydelse för deras beslut att han ändrat sin berättelse flera gånger, bara några timmar efter Kim Walls död, styckade kroppen och fäste tyngder vid kroppsdelarna och kastade dem överbord.

I domen står det att Kim Walls föräldrar inte får något skadestånd, med anledning av hennes ålder och att hon flyttade hemifrån för längesedan. Hennes pojkvän får 120 000 kronor på grund av brottets våldsamma karaktär.

Domen kommer att överklagas

Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark, meddelade att domen kommer att överklagas.

– Min klient och jag är inte nöjda med det rätten har kommit fram till, säger hon.

Betina Hald Engmark ville att hennes klient skulle dömas till sex månaders fängelse för brott mot griftefriden, för styckningen av Kim Wall. Det brottet har Madsen erkänt.

I väntan på att målet ska prövas i nästa instans kommer Peter Madsen att sitta kvar i häktet eftersom åklagaren menar att det finns en risk att han försöker påverka vittnen.

Peter Madsen lämnade rättsalen med sänkt huvud.

SVT rapporterade · Dom mot Peter Madsen

12.34
Jag sitter i rättssal 60 i Köpenhamns byrett och väntar på att dom ska meddelas i målet mot ubåtsbyggaren Peter Madsen. Klockan 13.00 väntas rättens ordförande Anette Burkö komma in och meddela beslut i skuldfrågan. Åtalspunkterna gäller mord, brott mot griftefriden, sexualbrott och brott mot sjöfartsbestämmelserna. Själva beslutet filmas av danska TV2 och sänds med några minuters fördröjning. Vi måste stå upp i rättssalen när rättens ordförande läser upp beslutet. Därefter får vi sätta oss ned, tv-kameran stängs av och Anette Burkö kommer att förklara hur rätten har resonerat.
12.40
Peter Madsen har erkänt brott mot griftefriden som kan ge sex månaders fängelse. Den stora frågan är om han kommer att dömas för att ha mördat Kim Wall och utsatt henne för sexualbrott. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen hävdar att han är skyldig och kräver livstids fängelse alternativt förvaring. Advokaten Betina Hald Engmark menar att han är oskyldig och ska frikännas.
12.42
Både åklagare och advokat har kommit in i rättssalen.
12.43
Stort pressuppbåd utanför Köpenhamns tingsrätt. Foto: Johan Dernelius
 
12.44
Min danska kollega teaterviskar att rättens ordförande först kommer att meddela straffet och därefter vilka åtalspunkter som Peter Madsen befinns skyldig till.
12.46
Det väntas gå mycket snabbt när rätten meddelar dom. Jag har ännu inte sett Kim Walls föräldrar här i dag, men Jens Möller-Jensen från Köpenhamnspolisen är här. Han har haft kontakt med familjen genom rättsprocessen.
12.47
Anledningen till att domen sänds med fördröjning är att man vill förvissa sig om att det inte händer något oväntat i rättssalen, som inte bör komma i bild, när domen meddelas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet