Domaren i Vårdexpressenmålet: Därför blev straffen hårda

Uppdaterad
Publicerad

Stora ekonomiska värden, förtroende för samhällsinstitutioner och mutor till offentliganställda. Därför blev fängelsestraffen hårda för de inblandade i muträttegången.

– Korruption i offentlig verksamhet är särskilt allvarlig, säger chefsrådman Dag Cohen.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen köpte in it-verktyget Vårdexpressen men två tjänstemän på Region Skåne hade kontakter med vd:n i företaget som vann upphandlingen. Avtalen var värda närmare en miljard kronor.

De tre kommunicerade om sekretessbelagd information före, under och efter upphandlingen. SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning avslöjade härvan som under fredagen resulterade i fängelsedomar för de inblandade.

Vårdexpressen

Malmö tingsrätt menar att brottsligheten är allvarlig eftersom det handlar om betydande värden, förtroende för samhällsinstitutioner och mutor till personer inom offentlig verksamhet. Däremot finner tingsrätten inte det bevisat att patientsäkerheten hotats. Samtliga dömda nekar till brott.

Se domaren i klippet förklara hur tingsrätten resonerat.

Domen överklagas

– Tingsrätten har sett lika allvarligt på det här som vi har gjort. Man nuddar vid den övre straffskalan. Det har stått enormt mycket skattepengar på spel här, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Men domen kommer att överklagas meddelar försvarsadvokaterna. Damon Tojjars advokat, Staffan Bergqvist, skriver i en kommentar till SVT Nyheter Skåne:

”Vi har översiktligt tagit del av domen. Vi hade vare sig trott eller förväntat detta utfall. Vi är överraskade och domen kommer att överklagas.”

Advokat Conny Cedermark, som företräder en av de dömda tjänstemannen, kallar domen förvånande.

”Vare sig min klients position eller hans agerande har motiverat en fällande dom. Vi kommer att lyfta saken till hovrätten.”

Den andra tjänstemannen har inte bestämt sig för om han ska överklaga. Hans advokat Monique Carden menar att domen är välskriven men att hon och hennes klient inte delar vissa slutsatser i domen.

Hon skriver att hennes klient inte haft uppsåt att skada Region Skåne eller Västra Götalandsregionen.

”Inga vinnare”

Region Skånes ekonomidirektör Lars-Erik Rudin säger i en skriftlig kommentar att ”det inte finns några vinnare i den här historien” och tillägger:

”Här handlar det om enskilda individer som har brutit mot regler och sådant kan vi aldrig skydda oss mot. Vi får aldrig för ett ögonblick glömma att vi som tjänstemän i Region Skåne är satta att tillvarata invånarnas intressen och värna om våra skattepengar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet