• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rådmannen Ann-Louise Roos vid Malmö tingsrätt anser att bevisningen i allt väsentligt varit tillräcklig för fällande dom i målet om Vårdexpressen och Region Skåne. Foto: Gustav Röriksson/SVT

Domaren om Vårdexpressen: Påverkade patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde ha blivit ännu längre fängelsestraff för de tre nu dömda personerna i mutbrottshärvan i Region Skåne. Affären har dessutom äventyrat patienternas säkerhet. Det säger rådmannen Ann-Louise Roos till SVT Nyheter Skåne i en intervju på fredagen.

Hör domaren Ann-Louise Roos berätta om hur tingsrätten resonerat i klippet ovan.

– Vi har sett detta som allvarlig brottslighet. Den har förorsakat stora skador med risk för ännu större ekonomiska skador. Förtroendet för regionen har skadats, säger rådmannen Ann-Louise Roos, en av domarna i målet om Vårdexpressen och Region Skåne.

Bolagets vd Damon Tojjar döms till tre års fängelse för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. En av de tidigare regiontjänstemännen döms till fängelse i två år och tre månader för både mutbrott och trolöshet mot huvudman. Den andre före detta regiontjänstemannen döms till två års fängelse för trolöshet mot huvudman.

Hemlig information

Två före detta regionanställda tjänstemän lämnade fortlöpande hemlig information till läkaren och Vårdinnovations vd Damon Tojjar. Enligt domen var syftet att Vårdinnovation skulle vinna upphandlingen. Det har även framkommit bevis för att en av de regionanställda begärde och erbjöds förmåner av läkaren.

– Brottsligheten är allvarlig och motiverar egentligen ett ännu högre straff. Men eftersom de drabbas även av andra konsekvenser har vi faktiskt beaktat det. Dels får de ett skadestånd och deras karrären påverkats, säger Ann-Louise Roos.

Risk för patientskada

Samtliga brott bedöms vara grova eftersom de varit av särskilt farlig art genom att ha påverkat förtroendet för offentlig verksamhet och inneburit betydande ekonomisk skada och att de dessutom medfört risk för patientsäkerheten.

Rätten gör en sammanfattning av Vårdexpressen i domen: ”Det digitala verktyg som målet handlar om har beskrivits och värderats på många olika vis. Tingsrätten saknar underlag för att bedöma verktygets värde. Tingsrätten har svårt att ens beskriva dess funktion eftersom så motsägelsefulla uppgifter lämnats om verktyget. Även Damon Tojjar, som själv varit med om att ta fram verktyget, har lämnat motsägelsefulla uppgifter.”

– Vi har konstaterat att ett sådant här verktyg har påverkan på patientsäkerheten. Många hoppades ju att det skulle ha en positiv påverkan. Men otydligheterna kring det här verktyget gör nog att man hade haft anledning att vara särskilt försiktig i den här upphandlingen, säger rådman Ann-Louise Roos.

De dömda förnekade brott under hela rättegången. Damon Tojjars advokat skriver i ett sms till SVT Nyheter Skåne att domen kommer att överklagas. Övriga dömda har ännu inte bestämt sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet