Dömda för bilsläpningar – nu prövas fallet i hovrätten

Publicerad

Hovrätten prövar i dag fallet med de omtalade bilsläpningarna i Malmö och Lund sommaren 2017. Föraren och passageraren är dömda till skyddstillsyn och samhällstjänst. Åklagaren yrkar på att de ska få fängelse.

Det var i augusti 2017 som ett gäng killar i övre tonåren satt i en bil och lurade personer på gatan att greppa passagerarens hand. Sedan rivstartade dem bilen och släpade personerna efter fordonet – i vissa fall upp emot 100 meter.

Ingen fick livshotande skador men en av de som drabbades värst är Conny Andersen i Malmö. Han känner av en smärta i foten varje dag.

– Jag hoppas på en hårdare dom. Jag tycker att de borde dömas för grov misshandel eftersom misshandeln skett med tillhygge. Jag tycker att domen har gynnat dem, istället för att gynna oss som faktiskt blivit utsatta för något traumatiskt, säger Conny Andersen.

Två huvudmän

Totalt åtalades fyra män efter händelserna varav tre av dem dömdes. Två av de som dömdes, föraren och passageraren, straffades för alla tio brotten. Domen blev skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst vardera. Den tredje dömdes endast för två fall. Hans straff blev villkorlig dom med 60 dagsböter.

Totalt rör det sig om tio händelser där de flesta rubricerades som misshandel av normalgraden. Åklagare Fredrik Jönsson kräver att de rubriceras som grova och hävdade i tingsrätten att händelserna var livshotande, men fick alltså inte gehör i tingsrätten.

Erkänner brott i tingsrätten

De två huvudmännen erkände i tingsrätten misshandel av normalgraden men menar att det inte varit deras avsikt att skada och att det hela varit ett skämt. De andra två förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.