I ett av sina facebookinlägg skriver mannen: ”hjälp oss att förse bröderna vid fronten med vapen så att de kan hämnas våra syskon”. Foto: Polisen

”Amir” dömdes för uppmaningar till terrorstöd – nekar: ”Så här skapar man en terrorist”

Publicerad

På Facebook uppmanade Burlövsbon folk att skänka pengar till bland annat Islamiska Staten. Både tingsrätten och hovrätten dömde honom, men nu väntar 37-åringen på att Högsta domstolen ska pröva hans fall. För första gången ställer han nu upp på en intervju.

Mannen vi kallar ”Amir” är den förste som åtalats och dömts för ”brott mot lagen om offentlig uppmaning avseende terroristbrott”. I sina egna ögon är han en hjälparbetare som bara ville undsätta krigsdrabbade syrier.

– Man försöker sänka mig! Det är så här man skapar en terrorist – man tar en person från hans vanliga, fantastiska liv med fast jobb och familj och gör en terrorist av honom, säger Amir.

Varken tingsrätten eller hovrätten köpte hans argument, utan dömde honom till sex månaders fängelse.

Samlade in pengar via Facebook

Amir kom till Sverige som 1,5-åring och bor med sin familj i Burlöv. Han beskriver hur ett besök i ett flyktingläger i hemlandet blev ett uppvaknande för honom.

– Jag möttes av misär, fattigdom och dödsfall. Allting som man har sett i media om kriget har jag sett personligen.

”Amirs” egen bild från sitt hjälparbete i Syrien. Bilden publicerade han på sin Facebook-sida. Foto: Privat

Mötet med flyktingarna från krigets Syrien förändrade Amir. Han började samla in pengar via Facebook. Bidragen kom till en början främst från släkt och vänner. Amir reste till Syrien ett tiotal gånger. Vid den turkiska gränsen mot Syrien fick han skaffa tillstånd för att ta sig in.

– Vi försökte förse flyktingarna med rent vatten, kläder och mat. Det var så det började.

Amir började samarbeta med hjälporganisationen Solidaritetscenter och pengarna strömmade in. Enligt polisen passerade 800 000 kronor genom hans konto varje år. Det finns inga misstankar om att pengarna ska ha gått till något annat än hjälparbete och Amir hävdar att allt finns dokumenterat.

IS-flagga på bild

Han säger att han inte varit allierad med Islamiska staten eller andra terrorgrupper, men på en av hans facebook-bilder syns en IS-flagga bakom staplade vällingkartonger.

Foto: Privat

Amir berättar att bilden är tagen i Syrien i ett lager, men vill inte gå med på att det rör sig om en IS-flagga.

– Den här flaggan fanns långt innan IS fanns.

Men det är just den logotypen som IS använder?

– Den här flaggan har funnits i 1400 år. Den har varit en fana för islam.

Säkerhetspolisen slår till

I december 2015 slog säkerhetspolisen till mot Amir. De misstänkte att han även drev ett annat facebook-konto, under namnet ”Ash-Shami As-Suwedi” (svensken från Levanten). På kontot fanns en mängd uppseendeväckande inlägg. Bland annat den här uppmaningen:

Foto: Privat/Facebook/Polisens förundersökning

– Det var inre teknisk spaning som gjorde att vi fick upp ögonen för honom. Han var ingen okänd person, utan tongivande i vissa insamlingskretsar i Malmö. Det var ingen överraskning när vi kunde knyta honom till kontot, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Det fanns även inlägg som stöttade terrorgruppen Nusrafronten, som beskrevs som ”den mest älskade och balanserade gruppen i Syrien”.

Nekar till brott

I förhören med säkerhetspolisen nekar Amir till en början till att vara den som driver kontot ”Ash-Shami As-Suwedi”. Efter att säkerhetspolisen förklarat att de har bevis för att någon loggat in på kontot både från Amirs hem och hans arbetsplats medger Amir att han haft tillgång till kontot, men att han tagit över det från ”någon annan” som han inte minns namnet på.

– Jag nekade till allt. Inlägget gjordes 2013 och det kunde inte bindas till mig över huvud taget. Jag tog över kontot två år senare, säger Amir i dag.

Avhugget huvud

Ett annat inlägg på kontot ”Ash-shami As-Suwedi” tycks visa det avhuggna huvudet från en rysk soldat med texten ”Slutet för varje ryss som sätter sin fot i ash-Sham”.

Foto: Privat/Facebook

Amir nekar till att ha gjort även det här inlägget.

– Även om det skulle tillhöra mig så är detta vardag i Syrien. Avrättningar sker varje dag.

Polisens tekniker hittade spår i hans dator som tyder på att det var han och ingen annan som författat uppmaningarna. Det handlar bland annat om ”fragment av inloggning” som upptäcks i en synkronisering av Amirs mobiltelefon i september 2013. Amir vidhöll trots det att det var någon annan okänd person som skrev uppmaningarna.

Åklagaren menade att eftersom inläggen om att stödja bröderna i fronten låg kvar på Facebook, så var Amir i vilket fall skyldig till att ha spridit uppmaningarna, oavsett om han skrivit dem eller inte. Tingsrätten köpte inte Amirs version av händelseförloppet.

– Det är väldigt långsökta och osannolika förklaringar. Det är uppenbart att han ljuger, sa chefsrådman Lennart Strinäs efter att domen föll i februari 2017.

HD ska avgöra fallet

Amir bytte advokat, men även hovrätten gick på åklagarens linje. Straffet bestämdes till sex månaders fängelse. Eftersom lagstiftningen är oprövad valde Högsta domstolen att ge Amirs fall prövningstillstånd. Det finns ännu inget datum utsatt för när huvudförhandlingen ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.