Hovrätten över Skåne och Blekinge har meddelat en dom mot ett stort antal män som åtalats misstänkta för mordplaner på andra gängkriminella. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson, TT

Tolv män döms till fängelse för mordplaner i Malmö och övriga Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Männen hade långt gångna planer på att mörda andra gängkriminella i Malmö och Skåne. 

Nu har totalt tolv av dem dömts till fängelse, men åklagarsidan anser att straffvärdet för förberedelse till mord generellt sett är för lågt. 

Totalt nio mord och flera mordförsök har kopplats till konflikten mellan gängkriminella i Malmö. Bland annat mordet på en småbarnsmamma på Ribersborg i Malmö i augusti 2019 och trippelmordet utanför ett internetkafé i staden sommaren 2018. 

Den ena sidan bestod av flera grupperingar, som tillfälligt ska ha gått samman för att planera mord mot en 25-årig rival och kretsen kring honom. 

Åtta får fängelse 

Femton män i den tillfälliga ”alliansen” åtalades förra året för omfattande och långt gångna mordkomplotter. Målet har enligt åklagarna varit att ta över narkotikahandeln i Skåne, men det finns även hämndmotiv i bakgrunden. 

Malmö tingsrätt dömde 13 av dem för brott och nu fastställer hovrätten över Skåne till stora delar domen. 

Totalt åtta män döms till fängelse. Längst straff får en 23-årig man som döms till sju års fängelse för två fall av förberedelse till mord och grovt vapenbrott. 

En 39-årig man får skärpt straff med ett halvår och döms till två års fängelse – för honom beaktar hovrätten att 39-åringen sommaren 2021 dömdes till fem års fängelse för grov narkotikasmuggling. För de övriga sex varierar strafflängden, från ett år och fyra månader upp till fyra års fängelse. 

– Hovrätten har sagt att man ser allvarligare rent allmänt på straffvärdet för de här brotten än vad tingsrätten har gjort. De följer ju praxis, men jag tycker att det fortfarande är väldigt låga straffvärden generellt för en brottslighet som vi bedömer är kanske den allra allvarligaste. Att beröva livet på andra människor, säger kammaråklagare Helena Ljunggren och fortsätter: 

– Det är nog svårt för domstolarna att kliva ut och bedöma annorlunda, utan det är sådant man måste rätta till genom lagstiftning helt enkelt. 

Tre personer frias 

Precis som i tingsrätten frikänns två män helt från anklagelsen om brott, men hovrätten frikänner även en man som tidigare har dömts till sex månaders fängelse för ett fall av förberedelse till mord. 

Samtliga 15 män överklagade tingsrättens dom, men fyra av dem drog tillbaka sitt överklagande. De fyra dömdes i tingsrätten till fängelsestraff i en längd som varierade från ett år och sex månader till fyra år och tio månader. 

En avgörande del av bevisningen i fallet har bestått av meddelanden som de misstänkta skickat till varandra på den krypterade meddelandetjänsten Encrochat, som hackats av polisen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.