Den nu dömde mannen greps vid en stor polisinsats i en ort på Österlen kort efter mordet. Foto: Mikael Nilsson

Döms till 16 års fängelse för mord i Vallby

Publicerad
26-åringen kom i kontakt med mannen i 50-årsåldern efter att ha anlitats för att arbeta i hans trädgård i Vallby utanför Hammenhög. Bekantskapen slutade med att den äldre mannen höggs ner med ett stort antal knivhugg. Nu döms 26-åringen för det brutala mordet.

Larmet kom först in som en explosion i februari förra året. På platsen hittades en mördad man i 50-årsåldern, liggandes på marken vid ett nedbrunnet uthus. Det visade sig att han hade dödats med flera knivhugg i överkroppen, både framifrån och bakifrån.

Kort efter mordet greps den 26-årige mannen. Han och mordoffret ska under en tid haft kontakt både via telefonsamtal, chattande och besök, men det är inte klarlagt vad motivet till mordet ska ha varit.

26-åringen ska ha missbrukat bland annat cannabis och ibland uppfattats som aggressiv och hotfull. Han ska också ha haft vanföreställningar, känt sig förföljd och pratat om övernaturliga fenomen.

Hade inte allvarlig psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att mannen vid mordet led av psykisk ohälsa i en viss utsträckning, men att han inte haft en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Inte heller hans nuvarande psykiska tillstånd talar för rättspsykiatrisk vård och därför döms mannen till 16 års fängelse.

Han ska också betala totalt 120 000 kronor i skadestånd till mannens anhöriga.

26-åringen har nekat till anklagelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En man greps vid en stor polisinsats i en ort på Österlen. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer