Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den Svenska största marknaden på darknet flugsvamp som troligtvis har gjort över 300 transaktioner och mannen bakom det är dom till 11 år Foto: Kovan Alshawish/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man från Lund döms till 11 års fängelse för drogförsäljning på darknet

Uppdaterad
Publicerad

Några klick gav tillgång till alla droger – Flugsvamp 2.0 omsatte mångmiljonbelopp på illegala knarkaffärer.
Nu döms mannen bakom till ett flerårigt fängelsestraff.
30-åringen har enligt polisen flytt till Turkiet.

Flugsvamp, som ligger på darknet, har liknats vid ett Blocket för droger.

När mannen 2018 pekades ut som misstänkt för att ha drivit sajten var det första gången en misstänkt administratör bakom en narkotikahandelsplats i Sverige åtalades.

Tingsrätten friade honom från misstankarna, men Svea hovrätt dömer honom till elva år och åtta månaders fängelse.

Ska betala bitcoin till staten

Som administratör har mannen möjliggjort ett mycket stort antal knarkaffärer och omsatt flera hundra miljoner kronor, enligt hovrätten.

Hans egen vinst uppgår till knappt 1 500 bitcoin, vilket när transaktionerna skedde innebar cirka elva miljoner kronor. Sedan dess har värdet på bitcoin ökat och i dag beräknas värdet till flera hundra miljoner kronor.

Mannen döms för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott, men även dopningsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel. Hovrätten beslutar också att mannen ska betala tillbaka hela bitcoinvinsten till staten.
 

Mannen från Lund på en övervakningskamera på en bank i Hongkong. Foto: Polisen

Flydde till Turkiet

Under våren var mannen på plats under förhandlingarna i hovrätten. Men efter det att åklagarna framfört sitt häktningsyrkande försvann han och efterlystes internationellt.

Polisen är relativt säkra på att 30-åringen befinner sig i Turkiet.

– Vi försöker få honom infångad där och överlämnad till Sverige, säger kriminalinspektör Björn Eriksson.

Advokat kritisk

Samtidigt underkänner mannens advokat Thomas Bodström hela rättsprocessen.

– Det har kommit nya yrkanden, bevisning och påståenden men hovrätten har inte låtit oss se materialet. Vi har inte kunnat göra vårt jobb så jag räknar med att det här kommer att tas om i hovrätten, säger han.

Hovrätten bemöter försvarets invändningar i domen och kommer till slutsatsen att rättegången varit rättvis.

Flugsvamp är en marknadsplats för illegala droger på darknet.

Originalsajten, som bara hette Flugsvamp, släcktes i ett internationellt polistillslag i november 2014. Det är inte känt vem den förste administratören, admin1, var och personen åkte aldrig fast.

Flugsvamp 2.0 lanserades i april 2015. Den låg uppe till september 2018, då en man som misstänktes vara sajtens administratör häktades. Han anklagades för att ha tagit tre procent i avgift vid alla försäljningar, vilket gjort honom till mångmiljonär. Men han friades i tingsrätten. När sajten släcktes hade den enligt polisen använts av 600 narkotikasäljare för att komma i kontakt med 17 000 köpare.

Flugsvamp 3.0 uppstod i december 2018 och hann vara aktiv i nästan tre år innan den stängdes av oklara skäl i oktober ifjol. Kort därefter uppstod Flugsvamp 4.0.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer