Två män döms till två år och två månaders fängelse för bland annat grova bedrägerier mot personer i 90-årsålden. Foto: TT

Döms till fängelse för grovt bedrägeri mot äldre

Publicerad

Två män i 30-årsåldern dömdes av Malmö tingsrätt på torsdagen till två år och två månaders fängelse för grova bedrägerier mot äldre. De båda har lurat till sig cirka 200 000 kronor genom att ringa äldre och utge sig för att vara från banken.

De två männen döms för bland annat grovt bedrägeri, grovt bedrägeri med urkundsförfalskning och identitetsanvändning och försök till grova bedrägerer.

Männen har haft medhjälpare och fem personer döms för penningtvättsbrott  i två fall och penningtvättsförseelse i tre.

Tio personer utsattes för fullbordat grovt bedrägeri och fyra för försök till grovt bedrägeri.

När bedragarna ringde utgav de sig för att vara bankpersonal som ville varna för problem med bankkortet. Med olika metoder fick de sedan tillgång till de uppringdas konton och försökte komma över pengar på dem.

Brottsoffren som råkat ut för bedrägerierna är mellan 80-90-år och i vissa fall har bedragarna också gått hem till de äldre  och lurat av dem bankkort.

Det här är vishing

Visa

”Vishing” – bankbedrägerier över telefon – blev ett känt fenomen under hösten 2017.

De innebär att de drabbade, som ofta är äldre personer, rings upp av bedragare som påstår sig företräda personens bank och vill ha tillgång till olika bankkoder. Syftet är att lura till sig pengar.

Den drabbade luras att lämna ifrån sig en svarskod från en bankdosa eller logga in på mobilt bank-id under samtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer