Mark- och miljödomstolen kan stänga Lilla Harrie Valskvarn. Den kan innebära ett stopp för ålarnas vandring i Kävlingeån. Foto: Lilla Harrie Valskvarn/TT

Domstol kan stänga turbin för att rädda ål

Uppdaterad
Publicerad

Tre vattenkraftanläggningar längs Kävlingeån stoppas av mark- och miljödomstolen. Detta eftersom deras turbiner anses skada fisklivet, inte minst beståndet av ålyngel i ån.

Därmed kan landets äldsta kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, tvingas stänga sina turbiner. I Lilla Harrie har det malts mjöl sedan 1500-talet, under senare decennier med tillskott av egenproducerad el.

De två övriga anläggningarna utmed Kävlingeån som berörs av domen är Bösamöllan, som enbart ägnar sig åt elproduktion, och den mindre, privatägda valskvarnen Kvarnvik.   

En principfråga

– Vi kommer att överklaga domen. Vår verksamhet står inte och faller med detta, eftersom turbinerna bara levererar tio procent av vår el, men det känns viktigt som principfråga, säger Peter Torstensson, produktionschef vid Lilla Harrie Valskvarn   

Han påpekar att det trots allt är fråga om grön el och nyligen uttalade sig riksdagen för behovet av fler småskaliga vattenverksamheter.

Anklagats för fiskdöd

Mark- och miljödomstolen menar att kvarnarnas uppdämning av vatten hindrar fisk och ålyngel från att röra sig fritt i ån och innebär en risk för att de fastnar i turbinerna och dödas.

Miljöorganisationer har anklagat kraftverken längs landets vattendrag för en omfattande fiskdöd och såväl Kävlingeåns vattenråd som länsstyrelsen i Skåne har motsatt sig fortsatt tillstånd för de tre skånska kvarnarna att producera vattenkraft.

Å andra sidan har miljönämnderna i både Kävlinge och Lund ställt sig bakom deras verksamhet.

Är beredda att lyssna

– Det är en infekterad fråga men vi är beredda att lyssna på förslag till åtgärder. Våra egna experter menar att verksamheten går att förena med omsorg om den lokala faunan, säger Peter Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.