Pappan lyckades ta sig ut i trappuppgången och slå larm trots att han blivit knivskuren i halsen. Sonen hade använt en hemmagjord kniv. Foto: Ur polisens förundersökning.

Döptes i badkar för att hejda ”onda andar” – knivskar pappan under drogpsykos

Uppdaterad
Publicerad

En man i Arlöv försöker bli drogfri efter flerårigt missbruk. Han döps i ett badkar och slutar med droger. En vecka senare, i ett psykosliknande tillstånd, knivskär han sin pappa och döms nu till sex års fängelse för mordförsök.

Efter att ha somnat till och vaknat på kvällen ska sonen ha sett raketer i rött och grönt utanför fönstret, något som han menar har utlöst ett psykotiskt tillstånd.

– Jag hörde röster. Rösterna ”sa att du ska döda honom, du ska döda honom”. Jag vill inte döda honom, säger sonen i polisförhör.

Efter att sonen knivskurit pappan i halsen med en hemmagjord kniv, flyr han lägenheten och och cyklar iväg närmast i blindo.

Döps i ett badkar

Sonen hade i flera år missbrukat olika droger och rekommenderades av familjemedlemmar att ta kontakt med en pastor för att få hjälp.

Drygt en vecka innan brottet döps han i ett badkar. Enligt sonen och pappan, ska det varit för att bli av med ”onda andar” och för att bli drogfri.  Han slutar med droger men efter ett tag får han psykoser och mår dåligt. I huvudförhandlingen berättar han att det antagligen berodde på abstinens.

Pastorn hörs som ett vittne i utredningen och märkte att sonen hade börjat må bättre och blev chockad över vad som senare hände.

Sex års fängelse

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället men inte efteråt.

Därför menar Malmö tingsrätt att han ska dömas till sex års fängelse för mordförsök eftersom brottet är så pass allvarligt.

Sonen säger att han är djupt ångerfull och mår dåligt av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.