Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eje Mårtensson tillsammans med tre av sina barnbarn. I klippet ovan berättar Ejes dotter om den sista tiden på sjukhuset. Foto: Raphaelle Sisask/SVT

Dubbelvaccinerade Eje dog i covid: ”Pappa trodde att han skulle klara sig”

Publicerad

Även om vaccin mot covid-19 minskar risken för allvarlig sjukdom och död är skyddet inte definitivt. I december träffade SVT Nyheter Skåne 74-årige Eje Mårtensson på sjukhuset. Trots att han var dubbelvaccinerad gick han några veckor senare bort till följd av covid.

Hör Eje Mårtenssons dotter och barnbarn i klippet ovan.

När vi på SVT Nyheter Skåne träffade Eje Mårtensson låg han inlagd på universitetssjukhuset i Malmö, efter att ha smittats under en julkonsert. Då hade han varit sjuk i covid-19 i tre veckor och hoppades snart vara uppe på benen igen. Men strax efter jul försämrades hans tillstånd.

Till slut avled han den 12 januari, med fru och barn vid sin sida.

– Jag är så tacksam över att vi fick vara där de sista minuterna. Jag vet om att alla anhöriga inte har haft samma tur under pandemin, säger dottern Anna Mårtensson.

”Han drog nitlotten”

Nu ligger han begravd på Landskrona kyrkogård. Drygt 130 gäster dök upp på begravningsceremonin, som hölls utomhus.

– Det kändes viktigt att alla som ville skulle få komma. Istället för att begränsas av restriktionerna så gav vi pandemin långfingret, säger Anna Mårtensson.

Enligt henne drog Eje Mårtensson nitlotten. Han hade vaccinerat sig två gånger, var en livlig och energisk karl med starkt humör som ända in i slutet trodde att han skulle klara sig.

– Att dö av ett virus som man ska vara skyddat mot känns jättesnopet, säger hon.

Region Skåne har ännu ingen statistik över hur stor andel fullvaccinerade som har avlidit till följd av covid-19.

– Men personer som har tagit noll eller en spruta är fortsatt överrepresenterade bland de som hamnar på iva med covid-19, säger Thomas Nilsson, sidansvarig för lägesbild covid-19 i Skåne. 

Familjen hyllar vårdpersonalen

Trots sorgen är familjen Mårtensson väldigt tacksam över den vård Eje fick under de veckor han spenderade på sjukhuset.

– Jag fick dagliga uppdateringar från intensivvårdsavdelningen när han låg där, och alla har varit så omsorgsfulla, säger Eje Mårtenssons fru.

Och dottern Anna Mårtensson hoppas att hennes pappas livsöde påminner folk om att vad som helst kan hända, trots att man gör sitt bästa för att skydda sig.

– Så se till att leva, innan det är försent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.