Efter julhelgen: Överläkare befarar coronatopp i januari

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade i Skåne ökar. På fem dagar har 5 618 nya fall av covid-19 konstaterats. Överläkare Karl-Fredrik Eriksson befarar att en ny topp kommer i mitten av januari och sjukhuset öppnar nu fler vårdplatser för covidpatienter.

En av dem som får intensivvård är 74-årige Eje Mårtensson som SVT Nyheter Skåne träffade för två veckor sedan.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö har man nu öppnat fler vårdplatser för covidvård. På medicinavdelningen finns 35 platser jämfört med 14 för bara någon vecka sedan. Före jul fick plastikkirurgiavdelningen omvandlas till vårdavdelning för covid-19-smittade.

Och man vill öppna fler platser. Bland annat finns planer på ytterligare 28 sängar.

– Men vårt största bekymmer just nu är personalbristen, säger Karl-Fredrik Eriksson, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

Antalet smittade ökar

Från 23 december till och med 28 december har 5 618 nya fall av covid-19 bekräftats i Skåne. Elva personer är inlagda på intensivvårdsavdelningar och ytterligare 116 personer vårdas på vårdavdelningar för covid-19.

Enligt Karl-Fredrik Eriksson går kurvan långsamt uppåt.

– Med den stora smittspridningen vi har nu, befarar jag att det kommer eskalera ytterligare. Man pratar om mitten av januari innan toppen är nådd, säger Karl-Fredrik Eriksson.

Inlagd på iva trots dubbelvaccinering

En av dem som vårdas på intensivvårdsavdelning är 74-årige Eje Mårtensson, som SVT Nyheter Skåne träffade den 14 december.

Trots att han är dubbelvaccinerad blev han smittad efter en julkonsert.

När SVT Nyheter Skåne träffade honom var han inlagd på medicinavdelning, men strax efter jul blev hans tillstånd försämrat.

– Det är hemskt. Jag fruktar för hans liv, säger Ejes hustru Karin Mårtensson.

Uppdatering: Den 12 januari avled Eje Mårtensson i sviterna av covid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.