Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En katalysator kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor, enligt en bilverkstad i Malmö. Foto: Ebba TorstenssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatisk ökning av katalysatorstölder i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals skåningar har i år startat bilen och upptäckt oljud från avgassystemet. Det har visat sig att bilens katalysator stulits, ofta under natten.
– Det är absolut en dramatisk ökning, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Tjuvarna är ute efter dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium.  Rodium är flera gånger dyrare än guld.

Polisen i region syd har fram till mitten av augusti fått 440 anmälningar om stölder av katalysatorer, de flesta i södra Skåne och i Malmös polisområde.

– Tittar vi specifikt på Malmö går vi från ett fåtal för hela förra året, till att nu i augusti ha 190 stycken, säger Nils Norling.

Tagna på bar gärning

Bara de senaste dagarna har polisen tagit flera tjuvar på bar gärning. Vittnen larmade polisen nattetid till parkeringsplatser i Trelleborg och på Ellstorp i Malmö. Tjuvarna kunde gripas med katalysatorer och verktyg som används vid stölderna.

Polisens statistik visar att vissa bilmärken är särskilt attraktiva för tjuvarna. Bilmodellen Toyota Prius sticker ut som extra stöldbegärlig.

Polisen i Lund berättar att en bilägare har drabbats tre gånger av katalysatortjuvar.

- En katalysator kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor, säger Ljubos Veselinovic, som har en bilverkstad i Malmö. Foto: Per Lärka

Svårt få tag i begagnad

Ljubos Veselinovic har en bilverkstad i Malmö och har hjälpt tre personer den senaste månaden som fått sina katalysatorer stulna.

– En katalysator kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor. Det är jättesvårt att få tag på en begagnad, säger Ljubos Veselinovic.

Han samarbetar nu med ett företag som erbjuder märkning av bildelen. Uppgifter om bland annat bilens registreringsnummer etsas in och kan läsas av med UV-ljus.

Stoppades i hamnen

– Vår misstanke är att den absolut största mängden förs utomlands, för att sedan demonteras och utvinna ädelmetallerna, säger Nils Norling.

Tidigare i år åtalades en man för häleri efter att han i Trelleborgs hamn gripits med säckar innehållande 27 partikelfilter, som används till dieselbilar och innehåller samma ädelmetaller som katalysatorer.

Mannen hävdade att han hade fått i uppdrag att köra bilen till Rumänien och sade att han inte visste vem som lagt säckarna i bilen. Trots att tingsrätten i Ystad ansåg att det handlade om stöldgods friades mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer