Postnord har, liksom många större företag, inte försäkringar som täcker stölder. Foto: Anders Wiklund/TT

Postnord hårt drabbat av katalysatortjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Postnord har drabbats särskilt hårt av stölder av katalysatorer i år. Vid elva tillfällen har tjuvar stulit katalysatorer från sammanlagt 62 bilar.

– Vi hade en stor stöldvåg i mitten av februari till slutet av mars. Sedan grep polisen två ligor i Uppsala och Motala, berättar Postnords säkerhetschef Alexis Larsson.

Efter stöldvågen i våras var det lugnare ett tag. Men den 3 juli slog tjuvar till igen. Postnord har drabbats främst i Mellansverige. Postnord har, liksom många större företag, inte försäkringar som täcker stölder.

– Jag vet inte vad det kostar. Det kan säkert handla om 30 000 kronor för varje bil om man räknar in reparation, produktionsstopp, hyrbil med mera, säger Alexis Larsson.

Säkrare parkeringslösningar

De bilar som utsatts för stölderna är större skåpbilar. Tjuvarna behöver inte använda domkraft för att komma åt katalysatorn.

– Vi tittar på olika lösningar. Det borde vara så att man måste använda domkraft, säger Alexis Larsson och berättar att en idé är att ha upphöjda ramar på parkeringsplatserna som hindrar tjuvarna från att komma under bilarna.

Postnords säkerhetsavdelning har också höjt säkerheten för att kunna avslöja tjuvarna.

– Vi har ett mycket aktivt förebyggande säkerhetsarbete. Vi är vana att gripa tjuvar själva, säger Alexis Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer