Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter årsskiftet kommer ”Child check” göras för både vuxen- och barnpatienter på akutmottagningarna. Här berättar läkarna om vad det innebär. Foto: Anna Palmgren/SVT

Drastisk ökning av orosanmälningar – efter ”Child check” på akuten i Lund

Publicerad

Vid misstanke om att ett barn far illa ska vården göra en orosanmälan till socialtjänsten. Historiskt har det funnits en underrapportering – men efter att vuxenakuten i Lund började använda ”Child check” har antalet ökat kraftigt.

Metoden ”Child check” handlar om att alltid fråga vuxna patienter som söker akutsjukvård om det finns barn i hushållet. Därefter kolla tre riskfaktorer: våld i nära relation, missbruk och svår psykisk ohälsa så som suicidförsök.

Har man skadat sig, efter att exempelvis ha druckit sig redlöst berusad, och det finns barn i hushållet, så gör akutmottagningen en orosanmälan till socialtjänsten.

Hoppas kunna inspirera fler regioner

Arbetssättet kommer från Nederländerna och infördes på vuxenakuten i Lund år 2020 som ett pilotprojekt. Därefter har det blivit permanent.

Nu används ”Child check” på alla akutsjukhus i Region Skåne. I ett samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Sus, och Lunds universitet utvärderas arbetet. Efter det hoppas de kunna inspirera fler regioner att ta efter.

Efter årsskiftet kommer man även att införa ”Child check” av barnpatienter på akutmottagningarna för att inte missa att göra orosanmälningar.

Vilka varningssignaler tittar man på och vilka vinster ser socialtjänsten? Få svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.