Johan och Ida Gramsby var först tveksamma till att vårda Dylan hemma, men sedan har allt gått bra. Foto: Gunilla Fritze

Dylan föddes sju veckor för tidigt – får vård i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn föds i Sverige, vilket också innebär fler sjuka och för tidigt födda barn som behöver neonatalvård.

En del av dem får vård i hemmet. På så sätt sparar landstingen pengar.

– Vi känner att det finns ett hårdare tryck från läkarna att barnen ska komma hem tidigare, säger Magdalena Johansson, sjuksköterska inom neonatalvården i Helsingborg.

Hon berättar att det blivit än mer påtagligt när det råder brist på platser inom neonatalvården. Det är inte ovanligt att för tidigt födda barn skickas till sjukhus på annan ort när det är slut på platserna på det egna sjukhuset.

TV: Se hela SVT Nyheter Skånes inslag

I Skåne finns ett 60-platser inom neonatalvården på sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Definitionen att vara ”för tidigt född” innebär, enligt Världshälsoorganisationen WHO, en graviditetslängd som understiger 37 fullbordade graviditetsveckor.

Mer öppenvård i framtiden

I takt med att allt fler barn föds i Sverige väcks frågan om hur neoanatalvården kommer att påverkas av befolkningsökningen.

– Det kommer att bli mer öppenvård i framtiden, säger Marie-Louise Johansson, sjuksköterska inom neonatalvården i Helsingborg.

Hon ser flera fördelar med att familjer med för tidigt födda barn får komma hem.

– Vi har en checklista som vi går igenom så föräldrarna känner sig förberedda. Vi skickar inte hem någon om de inte själva vill.

Hennes erfarenhet är att föräldrarna uppskattar att komma hem. De får besök av sjuksköterska två till tre gånger i veckan och de kan alltid ringa till sjukhuset om de har frågor.

”Var tveksam till hur det skulle fungera”

Vård av för tidigt födda barn i hemmet är en metod som har funnits i Sverige sedan slutet på 90-talet. Det finns flera studier som visar att det finns vinster med att korta tiden på sjukhus för dessa barn. Föräldrarna känner att de kan knyta an bättre till sina barn när de är hemma.

– Jag var först tveksam till hur det skulle fungera men när vi hade bott två veckor på sjukhuset tycker jag att vi hade koll och det var skönt att komma hem, säger Johan Gramsby som tillsammans med sin fru Ida sköter om sonen Dylan hemma i lägenheten i Helsingborg.

Dylan föddes sju veckor för tidigt och vägde drygt två kilo.

– Det var en trygghet att vara på sjukhuset där man kunde fråga om allt. Nu när vi är hemma tycker jag det känns bra. Vi kan ju alltid ringa till sjukhuset och fråga om det är någonting vi undrar över, säger Ida Gramsby.

Nu ammar hon sin son som växer som han ska.

– Vi fick sondmata honom på sjukhuset men nu äter han själv och amningen fungerar bra.

Forskning och statistik

Det föds drygt 100.000 barn i Sverige varje år, fyra-fem procent av dem är ”för tidigt födda” och behöver vård. Enligt Statistiska centralbyråns prognos kommer antalet födda barn att öka under de närmast kommande åren.

2016 fick Sverige ett tillskott med drygt 117 000 nyfödda barn. I början av 2020-talet väntas antalet födda vara stort. Då är det dags för de stora kullarna födda runt 1990 att få barn. En ny puckel återfinns omkring 30 år senare, då är det dags för nittiotalisterna att få barnbarn.

Källa: SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.