Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trelleborg är en kommun som valt att göra en snabbupphandling på blöjor. Foto: SVT

Gratisblöjor i Trelleborg kan vara aktuellt redan nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten slog nyligen fast att blöjor ska ingå i förskoleavgiften. I Trelleborgs kommun kan det bli aktuellt med gratisblöjor redan nästa vecka efter en snabbupphandling.

Blöjor på förskolan kan bli en dyr sak för kommunerna. Enligt kammarättens beslut, som står fast när Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte pröva frågan, ska blöjor ingå i förskoleavgiften.

Miljontals kronor

Vissa kommuner har valt att ändå avvakta riktlinjer från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men i Trelleborg har kommunen valt att göra en snabbupphandling för att eventuellt redan nästa vecka kunna bjuda på blöjorna.

I Malmö kan det uppgå till så mycket som tre och en halv till tio miljoner kronor beroende på hur upphandlingen genomförs. Och i Svedala beräknar man att det kan kosta mellan 800 000 och 1,5 miljon kronor.

Delade åsikter

En del föräldrar välkomnar detta medan andra har invändningar. Paul Nilsson som SVT Nyheter Skåne träffar på gatan i Trelleborg, har ett barn i förskolan men han tycker ändå inte att kommunen ska lägga ut pengar på detta.

– Det är väldigt dåligt om resurser och detta kan man lägga på andra saker. Som förälder ska man stå för detta tycker jag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer