Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Människor kan inte bestämma vilka djur som ska få finnas och inte, menar Ebba-Maria Olson på Mossagården i klippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ebba-Marias får dödades i Veberöd – vill ändå ha varg i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren dog ett av Ebba-Maria Olsons får i en vargattack – men det är inget som får henne att hysa agg mot rovdjuret.

– Vi måste låta det vilda få ha sitt vilda liv, säger Ebba-Maria Olson på Mossagården i Veberöd.

För två år sedan fick Skåne sitt första vargrevir i modern tid när en tik och en hane valde att slå sig ned vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne.

Sedan dess har vargarna i Skåne blivit fler – och länsstyrelsen misstänker att revir bildats även i Mellanskåne och på Söderåsen. Dessa revir är dock inte bekräftade.

”Vi människor kan inte bestämma”

Flera röster har höjts, exempelvis bland fårägare, som tycker att vargar inte hör hemma i Skåne där det finns mycket boskap. Alla håller dock inte med. Ebba-Maria Olson, som driver Mossagården i Veberöd, är av annan uppfattning.

– Jag tycker inte att vi människor bara kan bestämma vilka djur som ska få leva och inte leva. Vi ska stödja de biologiska system som finns, säger Ebba-Maria Olson.

Fler får dog i hundattack

För knappt ett år sedan dog ett av Ebba-Maria Olsons får i en vargattack. Men hon understryker att hon blev värre drabbad när en lösspringande hund gick till attack för några år sedan.

– Då dog fyra får, säger Ebba-Maria Olson som även är positiv till hur ”skyddsnätet” med till exempel ekonomisk ersättning ser ut efter en vargattack.

Följ med till Mossagården i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet