Efter 150 kontroller på två år – se Thomas nya vardag på Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Thomas James Thomson menade att han tidigare utsattes för rasprofilering när han ofta stoppades och kontrollerades vid gränskontrollen på Öresundsbron. SVT Nyheter Skåne åkte med honom från Köpenhamn till Malmö för att se hur det går två månader senare.

Alla som passerar Öresundsbron måste visa legitimation men Thomas James Thomsen menar att han tidigare ofta valdes ut för en ”utökad kontroll”. Då kunde det bli kroppsvisitation, genomgång av bilen och fler frågor. Han säger att han blivit stoppad och kontrollerad cirka 150 gånger de senaste två åren. 

– Tidigare kunde jag bli slumpmässigt visiterad och fick gå ut ur bilen och det tog kanske 40 minuter och sen kunde jag åka hem, säger Thomas James Thomsen.

Livet som pendlare har blivit enklare

Men saker har förändrats för Thomas James Thomsen. Sen SVT Nyheter Skånes reportage publicerades den 14 februari och sen han träffade chefen för gränspolisen, Mats Berggren, så har hans liv som Öresundspendlare blivit enklare.

– Det är jätteannorlunda jämfört med förr. Jag har inte blivit slumpmässigt visiterad en enda gång sen jag träffade chefen för gränspolisen. Nu kör jag bara fram, de säger hej, jag visar mitt ID och så säger de ”bra, ha en trevlig dag”. Och så kör jag hem, säger Thomas James Thomsen.

Följ med när Thomas kör genom gränskontrollen i klippet och se skillnaden.

Gränspoliser såg Thomas på tv

Gränspolischef Mats Berggren säger att polisen inte ägnar sig åt rasprofilering och att han ser flera möjliga orsaker till att Thomas James Thomsen inte kontrolleras lika ofta nu.

– Vi har inte lika hård kontroll som tidigare på grund av att det har lugnat sig med covid-19 och för att vi inom gränsskyddet fokuserar mer på ukrainska flyktingar nu. Sen är det också så att de som jobbar på bron lär sig känna igen de som kommer körande. Och sen är det klart att mina medarbetare såg Thomas på tv och de såg att jag som chef träffade honom. Thomas har blivit väldigt kontrollerad. Sammantaget så blir det färre kontroller av honom, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i Region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.