Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Malin Andersson jobba och hör henne berätta mer om vad hon tycker om jobbet i videon ovan. Foto: Teresia Loive/SVT

Efter år av försök att få jobb – nu har Malin fast tjänst i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Sjysta kollegor, nya utmaningar och härligt med egentjänade pengar – så beskriver Malin Andersson från Genarp sitt nya jobb på Ikea i Malmö. Malin har Downs syndrom och har tidigare, med hjälp av föräldrarna, kämpat hårt för att få praktik och jobb.

Malins föräldrar har fått ta ett stort ansvar att leta efter praktikplatser och arbete. Nu hoppas de att Malins fasta tjänst ska ge hopp till andra föräldrar.

– Vi har gjort allt vi kan och det här känns, ”shit, vi lyckades”. Det är fantastiskt, vi hoppas kunna sprida inspiration till andra föräldrar med barn med funktionsnedsättningar, säger Malins mamma, Jeanette Persson.

”Har blivit mer initiativtagande”

De tidigare sommarjobben på tre veckor har gett Malin Andersson erfarenhet, men de har inte varit tillräckligt långa för att Malin ska hinna vänja sig.

– Det tar tid att bli initiativtagande på en arbetsplats. Inte minst för Malin. Men här har hon fått den tid som behövs. Vi ser även hemma vad det här jobbet har gjort för henne, säger Jeanette Persson.

Företag och mångfald

Jeanette Persson önskar att fler företag öppnade upp jobbmöjligheter för personer med funktionsnedsättningar och hon ser flera fördelar med att Malin har fått jobbet, som inte bara gynnar Malin.

– Jag tror att fler företag borde satsa på att ha mångfald. Jag har sett på Malins kollegor vilken energi och glädje hon bidrar med och vilken sammanhållning de får, säger hon.

Gabriella Fredriksson är mångfald- och jämlikhetsinklutionsledare på Ikea och hon berättar att företaget vill satsa mer på att få in personer som har funktionshinder.

– Vi har just nu utbildningar kring olika funktionsvariationer för alla rekryterare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.