Efter långa bostadsjakten – har fått kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en lång och snirklig väg, men nu har Ahmad Farha från Syrien lyckats få tag på ett förstahandskontrakt i Landskrona.

– Jag är jätteglad. Nu har jag ett förstahandskontrakt och kan koncentrera mig på att studera, säger han och tittar runt bland sina saker i lägenheten.

Men det har inte varit lätt att hitta ett eget boende. Först bodde Ahmad i en kolonistuga i Landskrona, men när det blev för kallt i november förra året flyttade han in i systerns 2:a där hon bor med sin man och två små barn. Där fick han sova på en madrass i vardagsrummet.

#BOSTADSÖKES

Efter ett års letande slog den klassiska ketchupeffekten till, och Ahmad fick först tips om ett andrahandskontrakt i Trelleborg via Facebook.

– Jag blev erbjuden en trerummare i Trelleborg för 6 200 kronor i månaden och skrev på, berättar han.

Hade plötsligt två boenden

Men han hinner bara bo där några dagar när hans syster meddelar att hon har ett förstahandskontrakt på gång till honom.

– Efter en vecka kunde han skriva på kontraktet här i Landskrona och det känns jättebra, säger systern Yara Farha Takmaz.

Ahmad lånar nu pengar av sin svåger för att klara två återstående hyror i Trelleborg plus den i Landskrona, men han är glad över att han har något eget nu.

Gäller att vara försiktig

I vår bostadsserie berättade vi om folk i alla möjliga situationer. Yara och Ahmad har både tips och varningar att ge till de som fortfarande letar efter hyreslägenhet.

– Man ska vara försiktig när det gäller andrahandskontrakt och svarta hyror, säger Yara.

Hon tycker att de som söker lägenhet ska gå på visningar innan de skriver kontrakt.

– Sök på Blocket, Facebook och hos hyresvärdarna och var aktiv. Det behövs.

Det tog ett år för hennes bror att få en lägenhet, men nu bor de i samma stad och kan umgås. Men Ahmad behöver inte längre ligga på en madrass på golvet. Nu har han sin egen säng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet