Den 21 maj brann det i en montessoriförskola på Kaprifolievägen i norra Lund. Den sjätte skolan i ordningen av skolbränder i Lundområdet i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Seriebränderna i Lundaområdet – två personer fortsatt misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mars i år har 30-tal anlagda bränder rasat i Lund. Två män, en 17-åring och 27-åring, är fortsatt skäligen misstänkta för att ha anlagt några av de bränder som inträffat på skolor.

– De är på fri fot, men de är fortsatt intressanta i utredningsarbetet, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region syd.

I mars inträffade den första skolbranden på Hvilans gymnasium i Lund. Sedan dess har det  brunnit på ytterligare tretton skolor i Lund med omnejd. Senast i en förrådsbyggnad på Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Lomma kommun den 12 augusti. Men det är inte bara på skolor som det har brunnit utan även i bilar och i lövhögar. 

– Vi utreder varje brand var för sig. Men i ett större perspektiv måste vi titta på skillnader, likheter och om det finns något samband mellan de olika bränderna.

Att det skulle finnas någon koppling mellan de två män, som sedan tidigare är skäligen misstänkta för bränder i Lund, är ingenting som Ewa-Gun Westford känner till.

Utredningen går framåt

Trots att ingen i nuläget är gripen för någon av bränderna i Lundområdet, menar Ewa Gun att utredningarna går framåt:

– Det händer rätt så mycket och vi har många utredningar att göra.  Alla de här trettiotalet anmälningarna om bränder måste vi gå till botten med.

Nu är det länge sedan det brann senast. Kommer det brinna igen?

– Det är en intressant iakttagelse och vi har också noterat detta. Men det är ingenting man kan sia om och vi tar inte ut någonting i förskott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.