Efter broolyckan – fler kan bli brottsmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Tretton förare kommer att delges misstanke om brott efter den stora seriekrocken på Tranarpsbron i januari. Men det kan bli fler. Polisen är långt ifrån klar med utredningen.

En månad har gått sedan seriekrocken på Tranarpsbron – en olycka som krävde ett liv och orsakade enorma skador.

Polisen Lars Johansson är heltidssysselsatt med utredningen. Han var själv på bron 15 januari för att utreda en annan krock 20 minuter tidigare.

Masskrocken på Tranarpsbron

– Det var mellan två personbilar. Men den krocken var upplöst, när den stora krocken inträffade och har inget med den att göra.

Orsaken oklar

Vad som utlöste seriekrocken är fortfarande oklart. Däremot kommer tolv förare – merparten lastbilschaufförer – att delges misstanke om brott. Det rör sig dels om vållande till annans död, dels om vårdslöshet i trafik, alternativt brott mot kravet på anpassning av hastigheten.

Färdskrivaren avslöjar dem som kört för fort. Svårare är det med dem som hållit tillåtna 80 kilometer i timmen – men som borde ha anpassat hastigheten efter väglaget.

– Det går inte att säga hur mycket man borde sänkt farten. Men ett fordon gick ner till 30 kilometer i timmen och klarar sig därför, säger Erling Andersson, chef för trafikpolisen i Skåne.

Svårt lagföra

Även om det kan bli svårt att lagföra dessa förare, så är det mycket viktigt att man försöker, menar han.

– Det är oerhört viktigt att sända signalen att det är ett brott att inte anpassa farten, säger Erling Andersson.

Ett 90-tal bilar var inblandade i kollisionen som skedde i dimma och halka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet