Ingen åtalas för masskrocken

Publicerad

Det blir inget åtal efter masskrocken på Tranarpsbron. Det går inte att bevisa att någon förare varit oaktsam.

– Det går inte att bevisa att någon av de misstänkta förarna vid tillfället för olyckstillbuden gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande eller annan allvarlig oaktsamhet, skriver kammaråklagare Lars Danielsson i ett pressmeddelande.

I mer än ett år har utrednigen pågått kring den troligen största masskrocken någonsin i Sverige. 73 fordon var direkt inblandade i olyckan, en person omkom och flera skadades.

Olyckan inträffade på E4:an mellan Östra Ljungby och Åstorp i mycket dåligt väder med kraftig halka. Många, bland annat räddningstjänsten, vittnade om att trafikanterna inte anpassade hastigheten efter väglaget.

Utredningen har varit komplicerad. Bland annat har polisen har tvingats spåra många av vittnena utomlands.

Åtta personer har delgetts misstanke om vårdslöshet i trafik och en för vållande till annans död. Men Lars Danielsson anser alltså inte att det går att bevisa ”oaktsamhet av klandervärt slag”. Han hänvisar bland annat till vittnesmäl om att väglag och siktförhållanden skiljde sig markant mellan bron och omgivningen.

På bron rådde ”blixthalka och blixtdimma, vägbanan var spegelblank och överdragen med ett tjockt isskikt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet