Kommunikationsbrister under Tranarpsolyckan

Publicerad

Det fanns flera brister i kommunikationen under masskrocken på Tranarpsbron i januari i år. Det konstaterar MSB i en ny utredning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har utrett insatserna efter den stora seriekrock som inträffade på Tranarpsbron i nordvästra Skåne den 15 januari i år. En sak man har tittat närmare på är kommunikationen efter olyckan och där har utredarna funnit en del brister.

Bland annat dröjde det ungefär två timmar från det att olyckan inträffade till att en tydlig lägesbild nådde polisens kommunikationscentral, vilket fick följden att det var först då som man beslutade om en särskild händelse.

Dessutom har utredarna noterat att RAKEL-systemet inom sjukvårdsdirigeringen fungerade bristfälligt i ungefär tio minuter under insatsen vid olyckan och att SOS Alarms ambulansdirigent fick logga in på nytt vid tre tillfällen. Under den tiden tvingades insatspersonalen dirigera ambulanser med privata mobiltelefoner.

Olyckan på Tranarpsbron är en av de största olyckorna som skett i Sverige och ungefär 75 fordon var inblandade, mestadels lastbilar. En person omkom i olyckan och cirka 40 personer skadades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskrocken på Tranarpsbron

Mer i ämnet