Badhuset i Trelleborg är en av de verksamheter som stängs, på grund av den ökade smittspridningen. Det kommer dock fortfarande kommer att vara öppet för skolans simundervisning och för föreningar. Foto: SVT

Efter coronalarmet – kommuner stänger verksamheter

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet om ökad smittspridning av coronaviruset, stänger Trelleborgs kommun omedelbart en rad verksamheter. Bland annat stängs bibliotek, fritidsgårdar och simhall från och med onsdag. Även i Osby och Staffanstorp stängs verksamheter.

Efter att Region Skåne på tisdagen meddelade att coronaråden till skåningarna skärpts, fattade kommunens ledningsgrupp i Trelleborg beslut att från och med onsdag stänga:

• Trelleborgs museum 

Coronavirus i Skåne

• Biblioteken i Trelleborg, Anderslöv och Gislöv 

• Fritidsgårdarna 

• Badhuset (som dock fortfarande är öppet för skolans simundervisning och för föreningar) 

– Vi är nu i ett nytt läge där spridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Skåne. Region Skåne och Folkhälsomyndigheten är tydlig – det är allvar nu. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M). 

Lovaktiviteter stoppas

Ledningsgruppen har även beslutat att eventuella konserter, föreställningar samt cuper på kommunala anläggningar och lokaler ska ställas in. Seriespel kan genomföras inom ramen för maximalt 50 personer.

Skolornas höstlovsaktiviteter stoppas, och kundtjänsten på rådhuset håller bara öppet för bokade besök. 

Osby och Staffanstorp

Även i Osby har man vidtagit åtgärder på grund av smittläget. Där har kommunens krisledningsgrupp beslutat att återinföra besöksförbud på kommunens äldreboenden från och  med den 28 oktober. Stänger även simhallar och bibliotek.

– Utvecklingen av covid-19 i Skåne är mycket allvarlig. Nu är det skarpt läge och det kräver snabbt agerande från vår sida för att det ska ge någon effekt på smittspridningen. Vi måste alla hjälpas åt för att bryta den här oroväckande trenden nu, säger Petra Gummesson, kommundirektör i en kommentar på kommunens hemsida.

I Staffanstorp stänger kommunen från och med onsdag alla verksamhetslokaler och anläggningar som är publika och inte är en del av kärnverksamheten. Det omfattar idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar och bibliotek, skriver kommunen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet