Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Östergötlands fastighetschef Stefan Fredriksson berättar att de vidtagit åtgärder efter fakturafusket mot Region Skåne. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Efter fakturafusket: Flera regioner granskar Bravida

Publicerad

Region Skånes polisanmälan av Bravida har lett till granskningar i flera andra regioner.

– Sedan det här dök upp har vi gjort en fördjupad granskning av Bravida, säger Stefan Fredriksson, fastighetschef Region Östergötland.

SVT Nyheter Skåne har hört av sig till samtliga regioner angående det misstänka fakturafusket mot Region Skåne. Vi har fått till svar att andra regioner nu har valt att vidta extra åtgärder i olika utsträckning. En av dem är Region Östergötland.

– Sedan det här dök upp har vi gjort en fördjupad granskning av Bravida, men vi har inte hittat några överfaktureringar på något sätt, säger Stefan Fredriksson, fastighetschef Region Östergötland.

Har överfakturerat 1,5 miljoner kronor

Det var i början av april som Region Skåne presenterade en extern granskning som visade att installationsbolaget Bravida Sverige AB hade lagt till timmar på fakturor.

En hemlig inspelning från ett möte där en chef försöker pressa en anställd att överfakturera regionen blev startskottet för utredningen, som senare ledde till en polisanmälan av företaget.

En intern utredning av Bravida har också den visat att det förekommit felaktigheter. Under tre års tid har bolaget överfakturerat Region Skåne på totalt 1,5 miljoner kronor, enligt deras egen utredning.

Lärdomar för framtiden

Stefan Fredriksson säger att det har förekommit möten med fastighetscheferna i de andra regionerna, angående fakturafusket.

– Det har varit en diskussion runt om i Sverige, säger han.

Även om de inte påträffat några felaktiga fakturor i deras granskning, så säger han att de tar med sig lärdomen från det som hände Region Skåne när de skriver nya avtal i framtiden.

SVT har fått svar av alla 20 tillfrågade regionerna. De som meddelat att de vidtagit någon form av extra åtgärd är Östergötland, Stockholm, Västmanland, Jämtland Härjedalen, Kronoberg och Halland. Andra har gett till svar att de fortfarande utreder om de ska införa några extra kontroller eller åtgärder framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra den hemliga ljudinspelningen som avslöjade Bravidas fakturafusk. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.